Analitičari: Pozitivna odluka EU

Izvor: B92, 12.Dec.2012, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Pozitivna odluka EU

Beograd -- Analitičari u Srbiji kažu da su zaključci ministara spoljnih poslova zamalja Evropske unije plod kompromisa članica EU i generalno pozitivni po Srbiju.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić ocenila je da je ton zaključaka za Zapadni Balkan i Srbiju "prilično optimističan što se tiče proširenja i posvećenosti EU samom proširenju i nastavku procesa", ali da je očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je za sve zemlje to uslovljavanje prilično jasno i konkretno.

Za Srbiju ostaje ključni prioritet koji se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom, rekla je ona.

"Međutim, čini mi se da je dobro što se neće čekati predugo da se ponovo analizira ispunjenost uslova", dodala je Bobićeva, podsećajući da će već na proleće 2013. biti ponovo održana rasprava na osnovu izveštaja Evropske komisije.

"Ukoliko se nastavi sa dijalogom i sprovođenjem svega dogovorenog, mislim da postoji dobra šansa da Srbija do polovine naredne godine dobije i taj konkretniji okvir za pregovore, odnosno da dobije datum i počne sa skriningom u prva dva poglavlja", rekla je ona.

Bobićeva smatra da su sinoćnji zaključci ministara EU koji se tiču određivanja datuma za početak pregovora Srbije sa EU plod kompromisa zemalja članica.

"Na osnovu debate koja je prethodila, čini mi se da postoji jedan blok zemalja koje su prilično nepoverljve prema tome da li će Srbija ispuniti sve ono što je obećala i što je dogovoreno, a pre svega u odnosu na sporazume koji su postignuti između Beograda i Prištine", rekla je ona.

Politički analitičar i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević izjavio je da se može reći da su zaključci pozitivni za Srbiju, zato što Beogradu daju podsticaj, ali i vreme i prostor da u narednih šest meseci reši dve ključne stvari - zajedničko upravljanje prelazima i problem institucija na severu Kosova.

"Mislim da mi taj problem moramo da rešimo, nezavisno čak i od ovih zaključaka i mogućnosti da dobijemo datum", ocenio je on.

Pribićević smatra da je reč o teškim pitanjima, ali da ona nisu nerešiva.

"Mislim da postoje izgledi da mi to uspešno završimo i da onda tamo negde pred leto dođemo u situaciju da možemo da konkurišemo za datum početka pregovora sa EU, a onda će to biti druga priča u odnosu na ovu danas", rekao je on, napominjući da će tada proces pridruživanja EU biti nepovratan.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU zaključili su da Evropski savet tokom prve polovine sledeće godine treba da predloži otvaranje pregovora sa Srbijom ukoliko se nastavi s reformama i ostvari dovoljan napredak u dijalogu s Prištinom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šefovi država neće menjati stav Saveta EU

Izvor: Danas, 12.Dec.2012

Zaključci ministara spoljnih poslova Evropske unije o Srbiji biće potvrđeni na samitu Evropskog saveta, koji se održava danas i sutra u Briselu, i njihovu izmenu ne treba očekivati jer su izraz saglasnosti svih država članica EU, kažu za Danas Milan Pajević, direktor vladine Kancelarije za evropske...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.