Amerika na čelu sa Trampom je velika pretnja za Evropu: Upravo je stiglo važno upozorenje iz EU

Izvor: Telegraf.rs, 31.Jan.2017, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika na čelu sa Trampom je velika pretnja za Evropu: Upravo je stiglo važno upozorenje iz EU

Predsednik Evropskog veća Donald Tusk, izjavio je da SAD pod upravom Donalda Trampa predstavlja spoljašnju pretnju po EU. Takođe je naglasio da su po Evropu opasne i Kina, Rusija i radikalni islam.

- Sve to (pretnje) čine našu budućnost izuzetno nepredvidivom - naglasio je Tusk.

Visoki zvaničnik EU dodao je da Evropa mora da preduzme "spektakularne korake" kako bi se izbegao raspad.

Ako se >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << to ne bude dogodilo on napominje da će evropski narodi morati da se oslone na SAD, Kinu i Rusiju.

- Dezintegracija Evropske unije neće voditi obnavljanju nekakvog mitskog, punog suvereniteta zemalja članica, već njihovoj pravoj i faktičkoj zavisnosti od velikih supersila: SAD, Rusije i Kine. Samo zajedno možemo da budemo u potpunosti nezavisni - istakao je on.

Pored spoljašnjih pretnji, Evropa mora da se suoči sa nacionalizmom, nacional-egoizmom, kao i gubitkom poverenja u političke integracije.

Roiterst navodi da je u pismu upućenom liderima država članica EU uoči samita o budućnosti Unije nakon odlaska Britanije, kojim će on predsedavati u petak na Malti, bivši konzervativni premijer Poljske je naveo da je Trampova trgovinska politika zasnovana na većem protekcionizmu pružila šansu EU.

Tusk tvrdi da bi EU sada trebalo da učini više na ugovaranju novih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Dodaje da se zajednica trenutno suočava sa pretnjom bez presedana još od potpisivanja Ugovora iz Rima 1957. godine, kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica.

(Telegraf.rs/Tanjug/rt.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Donald Tusk: Amerika pod Trampom je spoljašnja pretnja za EU!

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2017

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u utorak da su "SAD pod (novim predsednikom Donaldom) Trampom jedna od spoljašnjih pretnji za Evropsku uniju kao i Kina, Rusija i radikalni islam...Tusk je dodao da EU mora da preduzme "spektakularne korake" da bi izbegla raspad.Ako bi oni izostali,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.