Amerika, EU i Velika Britanija pozivaju Prištinu da što hitnije formira vladu

Izvor: RTS, 19.Dec.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika, EU i Velika Britanija pozivaju Prištinu da što hitnije formira vladu

Amerika, Evropska unija i Velika Britanija pozivaju Prištinu da što hitnije formira vladu, a nemačka kancelarka je poslala dvojicu saradnika da ubede lidere pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza da postignu koalicioni sporazum. Od vanrednih izbora prošla su dva i po meseca, a dogovora o Vladi nema na vidiku. Ono što je izvesno, jeste da će skupština biti konstituisana sledeće nedelje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
EU pozvala je Prištinu da što pre formira vladu kako bi se nastavio rad na procesima važnim za Kosovo i njegove građane, uključujući nastavak dijaloga sa Beogradom.

"Kosovo mora da nastavi hitan posao na reformama u oblasti ekonomije, društvenog razvoja i vladavine prava, kao i da radi na primeni Sporazuma o stabilizaciji i proširenju i diajlogu sa Beogradom", navodi se u saopštenju koje su u ime EU izdali specijalni predstavnik EU na Kosovu, Euleks i šefovi EU misija na Kosovu.
U saopštenju pred kostitutivno zasedanje parlamenta, zakazano za 26. decembar u Prištini, EU podseća da su izbori na Kosovu održani 6. okotobra i da su dali građanima Kosova mogućnost da na demokratski način izbaberu svoje lidere.
EU naglašava važnost formiranja vlasti u skladu sa ustavom i na izborima izraženom voljom naroda.
Zastoj je nastupio zbog nastojanja Demokratskog saveza da koalicionim dogovorom dobije i garanciju za mesto kosovskog predsednika, kada Hašimu Tačiju istekne mandat. U pokretu Samoopredeljenje nisu za tu vrstu trgovine. Kažu da će o predsedniku razgovarali kada za to dođe vreme – 2021. godine i on bi po njima trebalo da bude nestranačka ličnost.
Dve stranke uspele su da usaglase osnovna politička i programska načela za novu vladu. Imale bi po pet ministarstava. Aljbin Kurti bi bio premijer, a Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza, najverovatnije predsednica skupštine.
Kontakata predstavnika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i Demokratskog saveza Ise Mustafe međutim nema danima. Pitanje predsednika je postalo "jabuka razdora". Umesto kompromisa, predstavnici dveju stranaka još čvršće utvrđuju svoje pozicije i čine da razlike budu nepremostive.
Ističu da nijedna neće sa partijama iz takozvanog ratnog krila, niti sa Srpskom listom. Same ne mogu, pa bi im opcija bila ili da budu u opoziciji ili da raspišu nove izbore. Vremena unedogled nema.
Kosovski predsednik još nema argument u rukama kome bi poverio ulogu mandatara za sastav sledeće vlade. Aljbinu Kurtiju se ta šansa pruža prvi put. Ako ne uspe, može da predloži nekog drugog. To, veruje se, ne bi ništa korenito promenilo.
Novi izbori bi bili kockanje za sve partije koje su dobile poslaničke mandate u skupštini.
Za očekivati je da ako ne bude dogovora do konstituisanja novog saziva skupštine, da će se zapadne diplomate ozbiljnije uključiti, a može da se dogodi da iz koverte izvuku ime i prezime osobe koja će naslediti Hašima Tačija, što na Kosovu ne bi bilo prvi put. Time bi otklonili trenutne razlike između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza, ali sa druge strane ne bi povratili već uzdrmano poverenje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POTPISALI SVI NA KiM Evropska unija (EU) ima DVA ZADATKA za Prištinu

Izvor: Blic, 19.Dec.2019

Evropska unija (EU) pozvala je Prištinu da što pre formira vladu kako bi se nastavio rad na procesima važnim za Kosovo i njegove građane, uključujući nastavak dijaloga sa Beogradom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.