Izvor: Piplmetar.rs, 12.Dec.2022, 06:31

Ambasade Velike Britanije u Beogradu i Prištini osudile blokade puteva na Severu Kosova

Ambasade Velike Britanije u Beogradu i Prištini pridružile su se večeras zajedničkom pozivu ambasada SAD u Srbiji i na Kosovu koje su ranije zatražile uklanjanje barikada i razumno ponašanje kako bi se izbegle dalje napetosti.
„Zajedno sa Sjedinjenim Državama i EU, izražavamo našu duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na Severu Kosova nakon privođenja osobe osumnjičene za umešanost u napad na kosovske vlasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Ovo hapšenje nije opravdanje za nelegalne blokade puteva, niti pretnje i zastrašivanja kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva“, navedeno je u zajedničkom saopštenju ambasada Velike Britanije u Srbiji i na Kosovu.
Britanske diplomate očekuju „da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve pretnje nasiljem i zastrašivanje“.
„Cenimo i u potpunosti podržavamo snage NATO na Kosovu (KFOR) u njihovom radu da osiguraju bezbednost i slobodu kretanja i doprinos Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX) u podršci kosovskim vlastima za vladavinu prava. Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije“, navode ambasade Velike Britanije.
Zajedničkim saopštenjem pozvane su „sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost, da izbegnu zapaljivu retoriku i da preduzmu hitne mere kako bi se postigla deeskalacija situacije“.
„Pozivamo vlasti Kosova da deluju uzdržano i da vlasti Srbije iskoriste svoj uticaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog kojim upravlja EU je sredstvo za rešavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa“, naglašeno je u saopštenju dveju britanskih ambasada.

Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.