Amandmani na Makalisterov izveštaj – pohvale i primedbe

Izvor: RTS, 24.Feb.2017, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amandmani na Makalisterov izveštaj – pohvale i primedbe

U ponedeljak, kada Srbija bude otvarala dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, poslanici Evropskog parlamenta razgovaraće, u isto vreme, o dopunjenom tekstu izveštaja o Srbiji, kojim se, pored ostalog, poziva na otvaranje i drugih poglavlja u pregovorima sa našom zemljom, koja su tehnički spremna.
Pošto je izvestilac Evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister početkom godine predstavio nacrt svog izveštaja o napretku Srbije u 2016. godini, a poslanici Spoljnopolitičkog odbora tokom januara podneli čak 325 amandmana na taj tekst, usaglašavanjem među poslaničkim grupama u EP došlo je do kompromisnih amandmana, o kojima će poslanici Spoljnopolitičkog odbora raspravljati u ponedeljak, a glasati – u utorak 28. februara.

Tekst nacrta izveštaja dopunjen kompromisnim amandamanima, u koji je Tanjug imao uvid, zadržao je početnu opštu ocenu da se Srbija nalazi na pravom putu približavanja EU.
Pored početne ocene da je Srbija 2016. godine, otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pokrenula "ključna poglavlja u približavanju EU", u dopunjenom tekstu poziva se i na otvaranje "dodatnih poglavlja, koja su tehnički spremna".
Kompromisnim tekstom amandmana na poglavlje o ekonomiji dodatno je pohvaljen ukupan ekonomski napredak u Srbiji, uz naglasak da je "budžetski deficit sada ispod kriterijuma iz Mastrihta", a da se napredovalo i u restruktuiranju javnih preduzeća.
Ceo novi paragraf ubačen na osnovu kompromisnih amandamana evropskih poslanika odnosi se na "aktivnu ulogu Srbije u brobi protiv terorizma" i značajnu ulogu koju Srbija ima u međunarodnoj i regionalnoj sradnji u brobi protiv narkotika.
Ono što je izvestilac EP Dejvid Mekalister u nacrtu svog izveštaja prepoznao kao nedostatke na putu Srbije ka EU i dalje stoji u novoj, amandmanima dopunjenoj verziji.
Prema tekstu kompromisnih amandamana, u koji je Tanjug imao uvid, od Srbije se sada traži da "progresivno" uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa politikom EU, sa posebnim naglaskom na politiku prema Rusiji.
U Izveštaj, međutim, neće ući zahtevi za usklađivanjem "ekonomske politike Srbije" sa onom koju EU ima prema Rusiji, jer ti amandmani nisu prihvaćeni.
Pojačano insistiranje na nezavisnom pravosuđu, borbi protiv korupcije, ali i zahtevi da vlasti ispitaju slučajeve preterane upotrebe sile od strane policije prema građanima, kao i slučaj Savamala, takođe su se našli u kompromisnom tekstu izveštaja o Srbiji o kome će Odbor za spoljnu politku Evropskog parlamenta raspravljati u ponedeljak.
Kao što se moglo očekivati, primedbe hrvatskih poslanika koje su činile četvrtinu od 325 ukupno podnetih amandmana, zbog broja i sadržine su se najviše odrazile na delove izveštaja iz oblasti poštovanja ljudskih prva u Srbiji i regionalne saradnje.
Dodati kompromisni amandmani sada "podsećaju da je promocija i zaštita ljudskih prava, uključujući i prava manjina, osnovni preduslov za pristupanje EU", a Srbija se poziva da posebnu pažnju posveti primeni "nediskriminatornog tretmana nacionalnih manjina u celoj zemlji", uključujući oblasti obrazovanja, upotrebe jezika nacionalnih manjina, njihovu adekvatnu zastupljenost u javnoj adminsitraciji, parlamentu, pristup medijima i religioznim službama na maternjem jeziku.
Veći broj amandmana evropskih poslanika odnosio se i na stanje u medijima u Srbiji, pri čemu je u usaglašenom tekstu ponovljena zabrinutost zbog pogoršanja situacije, političkog uticaja, pretnji i zastrašivanja novinara.
Istovremeno, pohvaljen je sporazum o saradnji i zaštiti novinara sklopljen od strane tužilaštva, policije, novinara i medijskih udruženja.
I u ovom "proširenom" izveštaju Srbija je pohvaljena za svoju konstruktivnu ulogu i saradnju, kako sa zemaljama u procesu proširenja tako i za susednim zemljama, članicama EU.
Srbija se poziva da pojača napore u rešavanju "bilateralnih pitanja sa susedima u skladu sa međunarodnim pravom" i da "u potpunosti primeni postojeće bilateralne dogovore sa susedima".
Kada je reč o Kosovu, Spoljnopolitički odbor EP pozdravlja proces normalizacije odnosa u okviru dijaloga, ali i naglašava važnost "pune implementacije dogovorenog na terenu" sa posebnim akcentom na formiranju Zajednice srpskih opština.
U prihvaćenim amandmanima, evropski poslanici bavili su se i odnosom Srbije sa BiH, ali i budućim izborima u našoj zemlji, uz poziv da se "u Srbiji u aprilu 2017. godine osiguraju fer i slobodni izbori".
Rasprava o kompromisnim amandmanima na tekst nacrta izveštaja o Srbiji održaće se u Spoljnopolitičkom odboru EP u ponedeljak 27. februara, a glasanje o mogućim dodatnim amandmanima i samom tekstu biće u utorak.
Očekuje se da se jednom usaglašeni tekst u vidu nacrta Rezolucije o Srbiji usvoji na plenarnom zasednju Evropskog parlamenta na proleće.
Rezolucije Evropskog paralmenta su pravno neobavezujuće, predstavljaju stavove različitih političkih grupa, ali imaju težinu političke peporuke jedne od tri najvažnje EU institucije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.