Altman: Moguć kompromis između Beograda, Prištine i EU

Izvor: S media, 25.Avg.2011, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Altman: Moguć kompromis između Beograda, Prištine i EU

Pitanje statusa Kosova poslednja prepreka na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, ocenio nemački analitičar Franc Lotar Altman.

Nemački analitičar Franc Lotar Altman ocenio je danas da je pitanje statusa Kosova poslednja prepreka na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

Komentarišući posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu Altman je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da su uslovi koje je ona iznela odgovor na licitiranja datumima i očekivanja Beograda da do kraja godine Srbija dobije status kandidata, ali i datum za otvaranje pregovora o članstvu u Uniji.



"Merkelova je poslala veoma ozbiljnu i veoma jasnu poruku. U Zagrebu je rekla da je Hrvatska dokaz da Zapadni Balkan ima budućnost u EU, a u Beogradu da Srbija mora da reši pitanje Kosova jer prijemom Hrvatske evropska vrata nisu širom otrorena",
naglasio je Altman.

On je dodao da očekuje da Srbija do kraja godine dobije status kandidata, ali da će pre toga morati da pronađe rešenje za ukidanje paralelnih insititucija.

"Mislim da je moguće pronaći kompromis između Beogarda, Prištine i EU stvaranjem neke vrste regionalne srpske administracije na severu, odnosno regionalne autonomije, ali i dalje u okviru Kosova", precizirao je Altman.

On je dodao da je autonomija za opštine predložena i Ahtisarijevim planom i da bi sada trebalo ići u smeru da se ona proširi na regionalnu autonomiju.

"U tom slučaju status bi bio dodeljen i krenulo bi se dalje ka određivanju datuma pregovora onda kada se nađe način za suživot Albanaca i Srba na Kosovu", rekao je Altman dodajući da "mora biti jasno da se Kosovo nikada neće vratiti pod jurisdikciju Beograda".

"EU ne može da dozvoli da Srbija kao punopravan član EU blokira dalji napredak Kosova", podvukao je Altman i dodao da se zato moraju pronaći inventivna rešenja, odnosno formula koja će zadovoljiti Albance, ali i Srbiji dati utisak da nije potpuno izgubila Kosovo.

"Možda nešto nalik na dve Nemačke, ili neka vrsta unije koja bi postojala samo papiru", istakao je Altman.

Upitan da li će međunarodna zajednica podržavati jednostrane poteze Prištine i time im omogućiti da odlučuju o evropskoj budućnosti Srbije, Altman je rekao da će Prištini biti jasno rečeno kakvi su uslovi u ovom trenutku u Srbiji.

Merkel: Očekujemo napredak u dijalogu sa Prištinom (FOTO+VIDEO)

Kosor: Hrvatska podržava stavove Angele Merkel

"Prištini će biti rečeno da je Srbija u predizbornom periodu, što znači da političari u Beogradu ne mogu da razgovaraju o kompromisima i rešenjima koja bi birači i neki ekstremni političari mogli oceniti kao odustajanje od Kosova", rekao je Altman.

On je na pitanje da li je reakcija međunarodne zajednice na pokušaj nasilnog preuzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova bila adekvatna, rekao da većina članica EU, kao i SAD smatraju Kosovo nezavisnom državom.

"Potez s kraja jula tumači se kao zaštita sopstvenih granica od kiminala, šverca i ilegalnih migracija, ali su pojedine članice EU bile nezadovoljne trenutkom u kome je ova akcija izvedena", rekao je Altman.

On je precizirao da su neke članice EU postavile pitanje da li je svrsishodno sprovoditi takve akcije u trenutku kada su pregovori Beograda i Prištine dali rezultate i omogućili napredak.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.