Albanska operacija „Stadion”

Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanska operacija „Stadion”

EU pohvalila profesionalizam srpskih vlasti u odgovoru na albansku provokaciju. – Vučić povezuje incident sa dolaskom Putina u Beograd

Najvažnija sporedna stvar na svetu preti da postane najvažnije političko pitanje Srbije u međunarodnim odnosima.

Sve je naime jasnije da je politička provokacija sa bespilotnom letelicom i zastavom „velike Albanije” na preksinoćnoj fudbalskoj utakmici Srbija–Albanija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vešto osmišljena i precizno organizovana i to po svemu sudeći u Tirani.

Na političku pozadinu upućuje i umešanost brata premijera Albanije Edija Rame. Olsija Ramu je policija zadržala posle utakmice pod sumnjom da je upravljao „dronom”, ali ga je pustila da otputuje zajedno sa delegacijom iz Albanije, što je u Beogradu izazvalo negodovanje javnosti.

Po dolasku u Tiranu Rama je demantovao da je bio uhapšen, a premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je, upitan da li su brata albanskog premijera zadržali organi reda, odgovorio:

„To je pitanje za njega – ako on kaže da nije, što bismo mi govorili nešto drugo.”

Portparolka EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič juče je pohvalila „profesionalizam srpskih vlasti u delovanju u ovoj situaciji”, što upućuje na činjenicu da je rasplet situacije sa bratom albanskog premijera nesumnjivo odgovarao Briselu. Iz njene izjave je jasno da EU smatra da je do prekida utakmice došlo posle provokacije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preksinoćni incident dovodi u vezu sa pokušajem da se destabilizuje ceo region i izazovu nemiri u Srbiji. I za premijera je pozadina događaja u tome da se uruši stabilnost u Srbiji i regionu. Ocenjujući da su incident izazvali „albanski ekstremisti”, Vučić je kazao da je njihova namera bila da se Srbija pokaže kao zemlja netrpeljiva prema različitostima i da se ponize svi njeni građani.

„Želeli su da zgaze naš ponos, ali smo sačuvali obraz i bandi lažnih albanskih zvaničnika koji su bili u svečanoj loži pokazali jasnu razliku između nas i njih”, rekao je Vučić, naglasivši da je predstavnike EU tri sata pre utakmice obavestio da Albanci spremaju provokacije i težak incident. Vučić ne isključuje da je incident smišljen kao provokacija uoči posete predsednika Rusije Vladimira Putina.

Analiza događaja i reakcije Tirane i Prištine ukazuju na dobru pripremu operacije „Stadion”. Srbija je trenutno odlično pozicionirana i u očima Brisela važi za „najboljeg đaka” u regionu.

Ovde dolaze važne svetske ličnosti: danas Vladimir Putin, u decembru premijer Kine Li Kećeng, dok srpskog premijera mnogi doživljavaju kao „favorita” Angele Merkel. Na neki je način Beograd centar političkih dešavanja na Balkanu, što ne godi svima u regionu. 

To nije omelo albanske političare i štampu u Tirani i Prištini da iskoriste incident kako bi optužili Beograd za šovinizam, nacionalizam, čak i rasizam. Niko nije osudio velikoalbansku provokaciju, ali je zato ministar spoljnih poslova Albanije Dirtmar Bušati rekao da su srpski navijači uzvikivali rasističke poruke i da su napadali albanske zvaničnike na mestima na kojima su sedeli.

Azem Vlasi video je provokaciju sa zastavom kao „šarmantan i inteligentan čin u sportskom okruženju”, dok su Srbi, po njegovom mišljenju, reagovali šovinistički. Predsednik skupštine Kosova Jakup Krasnići tvrdi da je sada jasno da Srbija „ne može nikad dostići evropske vrednosti”, a gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti vidi „rasizam i fašizam na Balkanu koji gazi dostojanstvo Albanaca”.

Štampa u Tirani ocenila je da su „svirepo napadnuti reprezentativci Albanije” i da „vlasti u Srbiji ne žele da prekinu sa staromodnim mentalitetom i nacionalizmom u vreme evropskih integracija”. Jedan od analitičara je za TV Top kanal rekao da su događaji u Beogradu poništili poruku Uefe – „Ne rasizmu”.

Šta bi se desilo da igrači Srbije nisu reagovali onako kako su reagovali i da nije sprečen brutalniji odgovor na albansku provokaciju? Šta bi bilo da je neki albanski fudbaler stadion napustio krvavog lica? Ili da je Stefan Mitrović, koji je skinuo crno-crvenu zastavu sa „drona”, pred kamerama pocepao barjak etnički čiste „velike Albanije”?

Osnovana je sumnja da je i za tu varijantu bio pripremljen scenario. Šta bi radili Albanci koji su se pre početka utakmice okupili na mostu koji razdvaja severni od južnog dela Mitrovice?

Mnogi su se juče setili kako je 2004. godine jedan izmišljen događaj doveo do 17. marta i pogroma Srba na Kosmetu. Laž da su Srbi udavili albansku decu u reci pokrenula je lanac događaja koji se završio jednostranim proglašenjem nezavisnosti četiri godine kasnije, jer su Amerikanci zaključili da je zbog nasilja neodrživ status kvo, odnosno politika „standardi pre statusa”.  

Ivica Dačić je ocenio da preksinoćne tenzije u Mitrovici stvaraju atmosferu straha, koja, po ko zna koji put, šalje poruku pripadnicima nevećinskog naroda da nisu dobrodošli.

Provokacije jedne strane koje dovode do žestoke reakcije druge strane već su mnogo puta viđeni u bližoj prošlosti, posebno u ratnih dešavanjima krajem devedesetih.

Da li je slično nešto sada izbegnuto, zahvaljujući prisebnosti fudbalera Srbije?

Ali kako je do incidenta uopšte došlo? Mediji na albanskom jeziku listom tvrde da su Albanci izrazili nacionalni ponos tako što su uneli svoju zastavu na teren, a da su onda „srpski šovinisti” uleteli na teren i počeli da ih biju.

Igrači su zbog hrabrosti proglašeni herojima, priređen im je doček na aerodromu, a gradonačelnik Tirane ih je odmah ujutru odlikovao najvišim priznanjem grada.

Kamere su međutim zabeležile da su albanski igrači ti koji su prvi upotrebili silu na stadionu Partizana u Beogradu. Bilo je napeto dok je „dron” sa zastavom leteo, sa tribina su se čuli zvižduci, ali sukob je počeo tek kada je igrač Stefan Mitrović skinuo zastavu sa „drona”.

U tom trenutku su se igrači Albanije, kao po komandi, zatrčali ka Mitroviću i počeli da ga guraju, otimajući mu zastavu. I nisu se samo igrači sa terena zatrčali ka Mitroviću, već su to učinili i ljudi koji su sedeli na klupi. To je izazvalo reakciju igrača Srbije koji su pritrčali da razdvoje gužvu, a tek onda su huligani upali na teren i napali igrače Albanije.

Dakle, igrači Albanije su prvi napali Mitrovića, dok su igrači Srbije delovali iznenađeno i nepripremljeno. Za razliku od njih, Albanci su bili daleko pribraniji, reklo bi se i organizovaniji, što je kod pojedinih dovelo do utiska da su možda i oni bili obavešteni šta se sprema.

Dodatni politički problem je to što se ceo incident desio nekoliko dana pre zakazane posete albanskog premijera Edija Rame, 22. oktobra. Ta poseta se ocenjivala kao istorijska zbog činjenice da bi Rama bio prvi zvaničnik Albanije koji dolazi u Beograd posle 67 godina (1947. u Beogradu je boravio Enver Hodža kao gost Josipa Broza Tita).

Dolazak Rame posmatrao se kao čin koji bi trebalo da relaksira odnose između dve zemlje i postavi temelje za dalju saradnju, posebno na polju evrointegracija. U jučerašnjem saopštenju pres službe Predsedništva Srbije ocenjuje se da se predstojeća poseta Rame u Srbiji očekuje kao znak uspostavljanja izvanrednih odnosa. Predsedništvo incident ocenjuje kao „atentat” na uspostavljanje prijateljstva Srbije i Albanije.

Vučić je, na pitanje o dolasku Rame rekao da će o tome konačnu odluku doneti on i naglasio da se ne plaši razgovora sa bilo kim, jer su mu obraz i savest čisti. Iz EU je juče saopšteno da pozdravljaju najavljenu posetu Rame i taj događaj naglašavaju kao posebno važan u pogledu regionalne saradnje.

Upitan da li je u incidentu učestvovao Olsi Rama, Vučić je rekao da nadležni organi rade na tom slučaju navodeći da nije pronađen daljinski upravljač, već da je dron navođen preko mobilnog telefona.

Treba tek dokazati ko je koristio i čiji je mobilni korišćen, rekao je premijer dodavši da postoje određene indicije o tome koji su to ljudi.

objavljeno: 15/10/2014
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.