Izvor: eKlinika.rs, 04.Sep.2024, 17:01

Akrilamid i zdravlje: Šta treba znati o ovoj opasnoj supstanci

Akrilamid je supstanca koja nastaje na visokim temperaturama u procesu termičke obrade namirnica koje sadrže skrob. Stručnjaci kažu da akrilamida koji se dovodi u vezu za karcinomom ima i duvanskom dimu, industrijskim proizvodima. Evropska agencija za bezbednost hrane 2015. godine, saopštila je da je akrilamid u hrani javni zdravstveni problem koji potencijalno povećava rizik od razvoja karcinoma. U Evropskoj uniji je 2018. stupila na snagu uredba kojom se ograničava akrilamid u hrani
Gde ima akrilamida? Akrilamida u većim količinama ima čipsu, pomfritu, keksu, krekerima, žitaricama, pekarskim proizvodima.
– Akrilamid je posledica termičke...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.