Ako breg neće Muhamedu, hoće Muhamed bregu Ramina sjajna ideja - ako Zapadni Balkan ne može u EU, mogu oni u Zapadni Balkan

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2021, 14:15

"Ako breg neće Muhamedu, hoće Muhamed bregu" Ramina sjajna ideja - ako Zapadni Balkan ne može u EU, mogu oni u Zapadni Balkan

Kao nacije Zapadnog Balkana, moramo gledati u svoju budućnost, ne budućnost koja se nikada ne ostvaruje, već budućnost koju možemo da kontrolišemo, zaključio je albanski premijer.

Ako Zapadni Balkan ne može da dođe u Evropsku uniju, možda EU može da dođe na Zapadni Balkan, napisao je albanski premijer Edi Rama u autorskom tekstu za briselski portal Politiko.

Kako je ocenio, postoje konkretni koraci koji se mogu preduzeti odmah, EU može da uspostavi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mehanizme saradnje koji efikasno uspostavljaju neke od dvosmernih prednosti članstva, a da ne izazivaju ogorčenje onih koji se protive našem pristupanju.

U tom cilju, ističe Rama, EU može ekonomski da podrži region kroz svoj Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, za koji je već određeno nekoliko projekata. Dodaje da se mora učiniti više, posebno kako bi se osiguralo da region u potpunosti učestvuje u digitalnoj i zelenoj tranziciji EU.

- Ove tranzicije su neophodne za puno učešće u evropskim ekonomijama ili rizikujemo da budemo izostavljeni. EU nam, takođe, može pomoći da zadržimo naše najbistrije umove zajedničkim programima visokog obrazovanja i integracijom u obrazovni sistem EU, kako bi mladi ljudi mogli da pronađu bolje mogućnosti kod kuće - naglasio je on.

Zemlje Zapadnog Balkana bi mogle da budu uključene i u planove EU za vanredne situacije, jer se zajedno suočavamo sa potencijalno razornom energetskom krizom koja bi mogla da poništi godine napretka u regionu, moramo osigurati da naši građani ne ostanu ugroženi, napisao je Rama.

Konačno, EU može da preduzme praktične korake, kako bismo brže implementirali četiri slobode EU, slobodno kretanje robe, kapitala, usluga i ljudi, u naše tri zemlje Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji, naveo je premijer Albanije.

- To je nešto što će sve zemlje Zapadnog Balkana morati da učine ako želimo da se pridružimo jedinstvenom tržištu, a Svetska banka je rekla da bi to moglo dodati do 10 odsto BDP svakoj od naših zemalja - istakao je on. Prema njegovim rečima, tri zemlje ovaj napor nazivaju Inicijativom "Otvoreni Balkan" i to je nešto što su već započele posedujući duh i principe Berlinskog procesa.

- Nadamo se da ćemo započeti slobodno kretanje robe u januaru 2022. godine i otvoriti naše granice do januara 2023, dodao je Rama. Podrazumeva se da je "Otvoreni Balkan" otvoren za sve zemlje Zapadnog Balkana kad god odluče da se pridruže - naglasio je Rama, dodavši da je fokus na rezultatima, reformama i beneficijama za stanovništvo.

- Kao nacije Zapadnog Balkana, moramo gledati u svoju budućnost, ne budućnost koja se nikada ne ostvaruje, već budućnost koju možemo da kontrolišemo - zaključio je albanski premijer.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Rama: Ako Zapadni Balkan ne može u EU, neka EU dođe na Balkan

Izvor: N1 televizija, 25.Okt.2021

Ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je izgleda "privremeno zamrznut", ali ako region na može u Uniju, nek EU, s bitnom, opipljivom saradnjom i ulaganjima u zajedničkom interesu i koristi, odmah dođe na Zapadni Balkan, ocenio je albanski premijer Edi Rama.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.