Ako EU nije sposobna - kontramere

Izvor: Akter, 21.Sep.2015, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako EU nije sposobna - kontramere

Srbija je direktno suočena sa posledicama toga što nema zajedničke Evropske unije, izjavio je Ivica Dačić u Varšavi

Predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ivica Dačić ocenio je danas u Varšavi da način na koji pojedine zemlje članice OEBS rešavaju pitanje migrantske krize govori o krizi vrednosti, solidarnosti i humanosti i napomenuo da, ako Evropa nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sposobna da upravlja tom krizom, Srbija će biti prinuđena na kontramere.

Ključno je tim ljudima obezbediti poštovanje osnovnih ljudskih prava, zbog čega je potrebna zajednička politika prema pitanju migrantske krize, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na konferenciji za novinare.

To je najveća kriza u Evropi posle Drugog svetskog rata, jer ona udara na strukturu EU, izazivajući tektonske poremećaje u sistemu vrednosti i mehanizmima koji su uspostavljeni u Uniji, istakao je Dačić i dodao da govori o šengenskom sistemu.

Srbija je direktno suočena sa posledicama toga što nema zajedničke EU. Nalazimo se između dva kraka EU, Grčke i Bugarske, odakle nam dolaze migranti i drugog dela koji jednostavno ne da i blokira granice da ti ljudi idu dalje, upozorio je ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS.

Mi smo sa Mađarskom posle incidenata dogovorili da se otvori autoput i to se desilo, ali smo suočeni sa činjenicom da su prema Hrvatskoj zatvoreni gotovo svi prelazi za saobraćaj, rekao je on i naveo da je pokušao da razgovara sa koleginicom Vesnom Pusić i traži objašnjenje zašto je zatvoren saobraćaj.

Jesmo li mi sada dobili Evropu sa gvozdenom zavesom, kako jedna članica EU može da zabrani saobraćaj sa drugim susedima, upitao je Dačić.

To ne može biti politika EU, mi tražimo hitnu reakciju EU, naglasio je Dačić i podsetio da su se u Evropi granice zatvarale samo u vreme rata.

Reakcija EU je kao da se to odvija na drugoj planeti. Vreme je da donesu odluku kako će se odnositi prema tom problemu. Kroz Srbiju je prošlo 150.000 migranata, a samo 600 je tražilo azil, svi hoće dalje, rekao je Dačić.

Da li je rešenje da Srbija podigne gvozdenu zavesu prema EU? Sećate se koliko su se narodi radovali rušenju Berlinskog zida. Mi ne pristajemo na politiku da se Srbija zatvara gvozdenim zavesama, da se prekida saobraćaj, poručio je on.

Da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU? Ako nije, mi ćemo biti prinuđeni da imamo kontramere, izjavio je predsedavajući OEBS.

Prema njegovim rečima, OEBS ne može na tu temu da ćuti.

Ne tiče se samo mene iz Srbije, tiče se i ove ljudske dimenzije zbog koje smo se okupili, poručio je on.

Kriza oko i u Ukrajini predstavlja ozbiljan izazov za evropsku bezbednost i kao predsedavajući OEBS snažno podržavam proces koji se odvija kroz politički proces, jer je to jedini način za postizanje održivog rešenja, ocenio je Daćić.

Srbija je posebnu pažnju tokom predsedavanja posvetila slobodi izražavanja i slobodi medija, vladavini prava, jačanju institucija za zaštitu ljudskih prava, slobodi okupljanja i zaštiti nacionalnih manjina, podsetio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.