Agencije: Izbor Brnabić - istorijski potez

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencije: Izbor Brnabić - istorijski potez

Američka agencija AP i francuski AFP objavili su večeras da je srpski parlament izabrao za premijera Anu Brnabić, prvu ženu i prvog deklarisanog pripadnika LGBT populacije na toj funkciji, uz ocenu da je to "istorijski potez" za "konzervativnu zemlju i čitav balkanski region".

Američka agencija ističe da je predsednik Aleksandar Vučić imenovao Brnabić, obrazovanu na Zapadu, uprkos protivljenju tvrdokornih nacionalista, ali i ocenjuje da će on najverovatnije ostati "glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lider" zemlje.

I AP i AFP navode da su imenovanje Brnabić mnogi videli kao Vučićev pokušaj da udovolji Evropskoj uniji, koja je zabrinuta zbog "sve bližih odnosa Srbije sa Rusijom".

AFP konstatuje da će kabinet Brnabić biti vrlo sličan dosadašnjoj vladi, koju je vodio Vučić, ali dodaje da će u njoj biti i "nekoliko otvoreno proruskih ministara", uključujući ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra bez portfelja Nenada Popovića.

Vest o tome da je za vladu 41-ogodišnje Brnabić glasalo 157 poslanika, a 55 bilo protiv prenela je i ruska agencija TAS S.

Italijanska agencija Ansa je, takođe, izvestila da je Ana Brnabić, deklarisana gej osoba i prva žena u istoriji Srbije postala premijer pošto je dobila poverenje 157 poslanika u parlamentu dok je 55 njih bilo protiv.

Ansa podseća da joj je ovu dužnost poverio sredinom juna predsednik Aleksandar Vučić, izazvavši time oštre kritike opozicije.

Agencija ističe da je Brnabić obećala da će integracija Srbije u EU biti jedan od prioriteta njene vlade, koja će istovremeno nastaviti da održava dobre odnose sa Rusijom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.