AMERIKA PROGLAŠAVA KURTIJA PERSONOM NON-GRATA?! Najveći albanski lobista u SAD šokirao izjavom

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 22:28

AMERIKA PROGLAŠAVA KURTIJA PERSONOM NON-GRATA?! Najveći albanski lobista u SAD šokirao izjavom

Server je rekao da su SAD i EU spremne da izvrše pritisak na Kurtija.

Američki profesor Danijel Server izjavio je danas da su SAD i EU spremne da izvrše pritisak ukoliko premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbije plan za deeskalaciju, dodajući da ne isključuje mogućnost da SAD proglase Kurtija za personu non-gratu.

Komentarišući dolazak specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u Vašington, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Server je u intervjuu za list Reporteri ocenio da se putovanje evropskog izaslanika ''uglavnom odnosilo na koordinaciju''.

- Jedina tema gde primećujem razlike u stavovima EU i SAD je Otvoreni Balkan. SAD to podržavaju, a EU se tome protivi - rekao je Server, profesor na vašingtonskom Univeritetu Džons Hopkins.

Upitan da li veruje da će SAD kazniti tzv. Kosovo i Kurtija ako ne bude napretka u sprovođenju predloga EU u tri tačke za deeskalaciju, Server je rekao da ne zna da li je prava reč kazna, ali da su SAD i EU spremne da izvrše pritisak na Kurtija.

Na pitanje da li je odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena da nacionalnu vanrednu izvršnu naredbu za Zapadni Balkan produži za još godinu dana povezana sa situacijom na severu KiM, Server je rekao da pretpostavlja da jeste, ali da veruje da bi odgovor na ovo pitanje trebalo potražiti od američke vlade.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.