529 glasova za, 45 protiv i 14 uzdržanih

Izvor: B92, 23.Jun.2022, 14:34

529 glasova ''za'', 45 ''protiv'' i 14 uzdržanih

Brisel -- Evropski parlament danas pozvao da Ukrajina i Moldavija "bez odlaganja" dobiju status kandidata za članstvo u EU-u.

Poslanici su sa 529 glasova ''za'', 45 ''protiv'' i 14 uzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se pozivaju lideri država koji se danas i sutra sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Briselu da Ukrajini i Moldaviji "bez odlaganja" dodele status EU kandidata, saopšteno je iz EP.

Poslanici EP smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kad dovrši potrebne reforme.

U rezoluciji su poručili kako bi taj potez pokazao vođstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući da je proširenje i u interesu same Evropske unije.

Vlasti tri zemlje pozvane su da "nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu sprovođenja evropskih ambicija svog stanovništva" tako što će ubrzati reforme i što pre ispuniti kriterijijume za članstvo u EU. Ne postoji "ubrzani put" prema EU-u i pristupanje je utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahteva ispunjavanje kriterijuma i efikasno sprovođenje reformi, naglasili su evroposlanici.

Oni ističu i da proširenje nema alternativu i da ono "više nego ikada pre predstavlja geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu EU", stoji u rezoluciji u kojoj se zahteva i revitalizacija procesa proširenja zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP: Ukrajini i Moldaviji status kandidata da bez odlaganja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2022

Evropski parlament danas je pozvao da Ukrajina i Moldavija "bez odlaganja" dobiju status kandidata za članstvo u EU-u, naglašavajući pritom da konačno pristupanje zavisi od sprovođenja reformi i ispunjavanju kriterijuma...Poslanici su sa 529 glasova ''za'', 45 ''protiv'' i 14 uzdržanih prihvatili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.