RT: Parlament EU podržao da se Ukrajini da status kandidata

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2022, 17:23

RT: Parlament EU podržao da se Ukrajini da status kandidata

Velika većina poslanika Parlamenta EU je podržala davanje statusa kandidata za članstvo Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Glasanje je održano uoči samita Evropskog saveta kasnije danas i sutra, na kojem se očekuje odluka da li će se prihvatiti kandidature tri kandidata za članstvo. 529 poslanika glasalo je za usvajanje rezolucije, 45 je bilo protiv, a 14 je bilo uzdržano.   Glasanju je prethodila plenarna sednica u sredu, nakon čega je izdato saopštenje za javnost u kojem se zalaže za davanje toliko željenog statusa trima zemljama.   „U svetlu Putinove agresije i posvećenosti ukrajinskog, moldavskog i gruzijskog naroda prema svojoj evropskoj budućnosti, ogromna većina poslanika pozvala je lidere EU da otvore put za pristupanje za sve tri zemlje“, navodi se u dokumentu.   U saopštenju se, međutim, navodi da je jedan broj poslanika naglasio važnost nastavka reformi posebno u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Drugi su primetili da bi put ka članstvu u EU bio dug za ove tri zemlje. Rezolucije Parlamenta EU su neobavezujuće. I dok su većina poslanika u Evropskom parlamentu i Evropska komisija bacili svoju težinu na kandidaturu Ukrajine, konačnu reč imaju šefovi država i vlada svih 27 država članica.   Sednica Evropskog saveta održaće se danas i sutra. Očekuje se da će lideri da daju svoje mišljenje o tome da li tri zemlje koje žele, uključujući Ukrajinu, ispunjavaju uslove da postanu kandidati.   Kijev je podneo zvaničnu aplikaciju za članstvo u EU krajem februara, nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju.   Moldavija i Gruzija sledile su ih početkom marta.   Nekoliko medija je ranije prenelo da se nekoliko država članica u početku protivilo kandidaturi Ukrajine. Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je Ukrajinu i druge, da bi članstvo u EU moglo biti čekano decenijama, te je čak predložio stvaranje „evropske političke zajednice“ kao alternative. Međutim, od kada je Evropska komisija objavila svoje mišljenje prošlog petka, ton izjava pojedinih država članica se promenio, a poslednjih dana preovladava konsenzus o ukrajinskoj kandidaturi. Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji;

Izvor: Danas, 23.Jun.2022

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola čestitala je danas Ukrajini i Moldaviji na dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i rekla da te zemlje Uniju mogu da gledaju kao svoju kuću i da se bore za iste vrednosti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.