Tužiteljka Euleksa: Biću kao Asanž

Izvor: B92, 28.Okt.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužiteljka Euleksa: Biću kao Asanž

Tužiteljka Marija Bami, koja je za list Koha ditore otkrila korupciju u Misiji Euleksa na Kosovu, suspendovana je, prenosi taj list.

Prištinski dnevnik Koha ditore, nastavljajući priču o korupciji u Euleksu, danas prenosi da je šef Misije na Kosovu Gabrijel Meuči suspendovao tužiteljku Mariju Bami zbog tvrdnji koje je iznela u izjavi tom listu, a u kojima je otkrila korupciju u Misiji EU na Kosovu.

Šef Misije je odluku o suspenziji potpisao pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u Kohi objavljeni navodi iz istrage, a Euleks je potvrdio da je suspenzija usledila zbog "curenja poverljivih informacija".

Na suspenziju je sama Marija Bami prethodno upozorila izjavom: "Ako oni žele da me pretvore u Džulijana Asanža, dobiće takvu. Verujem da oni misle da sam ja pričala za Kohu ditore, ali sve što je objavljeno u Kohi je u domenu javnog informisanja".

Britanska tužiteljka, koja je dobila sve sudske procese na Kosovu, rekla je da su joj zvaničnici Euleksa poslali "neko pismo optuživši je da je kršila osnovna ljudska prava".

"Oni nisu ni pomenuli razloge ove suspenzije. Šef misije Gabrijel Meuči je potpisao papir, a zamenik glavnog tužioca specijalnog tužilastva Džonatan Ratel mi je predao", rekla je Marija Bami.

Obrazlažući odluku o suspenziji, iz Euleksa su poručili da je njome trebalo da se spreči dalje objavljivanje tajnih dokumenata, te da je odluka doneta pre nego što se tekst pojavio u prištinskom dnevniku, a "u iščekivanju jedne unutrašnje istrage uključujući protok osetljivog materijala".

"Izveštavanje o nepravilnostima ne podrazumeva da možete medijima da otkrijete tajne dokumente posebno u slučaju kad je proces već okončan. Suspenzija nije kažnjavanje, nego je Misija morala da deluje na ekspeditivan način, da bi se branila od daljeg protoka dokumenata", naveo je Euleks.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton odbila je da komentariše navode prištinskog lista "Koha ditore" da je novinarima prećeno zbog tekstova o korupciji u vrhu misije Euleks na Kosovu. "Euleks radi u okviru mandata i nikakva crta nije pređena", rekla je portparolka Eštonove, Maja Kocijančič.

Koha ditore navodi da je Euleks na razne načine pokušao da spreči objavljivanje teksta, te da je nakon dostavljenih pitanja specijalna savetnica šefa Euleksa tražila sastanak i izrazila želju da vidi dokumenta koja poseduje Koha, kao uslov da odgovori na njihova pitanja.

"Nakon odbijanja, rekla je da ne može da nam pomogne", piše dnevnik Koha ditore, koji pominje i pretnje krivičnim gonjenjem, a za sutra najavljuje objavljivanje pisma tužiteljke Bami, zasnovana na prisluškivanju.

Tužiteljka je, inače, prema pisanju Kohe, prikupila konkretne materijalne dokaze protiv dvojice visokih zvaničnika Euleksa i bivšeg zamenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatana Ratela.

Prema navodima lista, glavnu tužiteljku Euleksa Jaroslavu Novotnu i bivšeg predsednika Sudskog saveta Euleksa Frančeska Florija prisluškivala je Specijalna jedinica za borbu protiv korupcije, jer se veruje da su umešani u okončanje slučaja protiv Fatmira Ljimaja i Iljira Tolaja, a povodom eksplozije u jednom prištinskom lokalu.

Ratel je, piše Koha, ometao istragu protiv Novotne i Florija i pokrenuo postupak protiv tužiteljke Bami zbog pogrešnog parkiranja vozila ili dolaska njene ćerke u kancelariju.

Reagujući na pisanje Kohe, a povodom suspenzije Marije Bami, Mauči je u saopštenju naveo da je Misija Euleksa morala da se restrukturira i rekonfiguriše, i da, kao u slučaju bilo koje druge organizacije, takav proces podrazumeva da su neki razočarani, jer su morali da napuste Misiju.

"Ovo je, međutim, prirodan proces. Mi smo ovde da radimo sa kosovskim vlastima. Jedini održiv put napred za kosovske vlasti je preuzimanje nadležnosti. Uzeo sam u obzir navode u štampi", naveo je šef Euleksa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tužiteljka nije "cinkarila" Euleks?

Izvor: B92, 29.Okt.2014, 00:00

Autor teksta o korupciji unutar Euleksa Vehbi Kajtazi rekao je da mu dokumentaciju za ovu priču nije dala sada suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bami...Novinar dnevnika "Koha ditore" je dodao da je od nje saznao da su neki od visokih kosovskih zvaničnika umešani u osetljive stvari u pravosuđu...On...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.