Sudbina nestalih je na vrhu prioriteta Euleksa

Izvor: B92, 30.Avg.2017, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbina nestalih je na vrhu prioriteta Euleksa

Beograd -- Šef misije Euleksa Aleksandra Papadopulos izjavila, povodom međunarodnog dana nestalih lica, da je glavni prioritet te misije rešavanje sudbine nestalih osoba.

"Želela bih da pružim podršku porodicama koje još uvek čekaju da saznaju šta se desilo sa njihovim najbližima. Ovo je pitanje koje pogađa mnoge porodice ovde na Kosovu i u regionu i nastavlja da bude glavni prioritet Euleksa", rekla je Papadopulos.

"Iako je priroda procesa identifikacije osetljiva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komplikovana i dugotrajna, od vitalnog je značaja da se nastavi kako bi se pronašli odgovori o sudbini nestalih", dodala je ona.

Ona je u pisanoj izjavi medijima navela da Euleks doprinosi traženju nestalih lica sa timom forenzičkih stručnjaka i paralelno, tokom ovih godina, obučavao je lokalni tim da sprovodi procene i ekshumacije na terenu.

Od septembra 2016 godine, dodala je, Euleks stručnjaci za sudsku medicine koriste geografske informacione sisteme i predikativno modelovanje na mikro nivou u svojim naporima da utvrđivanje sudbine nestalih osoba, a Euleks je takođe izvršio detaljnu analizu dosijea kako bi se uporedili referentni uzorci krvi porodica nestalih osoba sa nestalim osobama i preliminarni rezultati su se pokazali kao uspešni.

"Euleks je ovde da pomogne Kosovskim institucijama da pronađu nestale osobe u okviru naših postojećih sredstava i sposobnosti. I dok god smo ovde, nećemo da od toga odustanemo" podvukla je Papadopulos.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.