Euleks i Unmik posvećeni potrazi za nestalim licima

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks i Unmik posvećeni potrazi za nestalim licima

Povodom Međunarodnog dana nestalih šefica Euleksa Aleksandra Papadopulo i šef Unmika Zahir Tanin izrazili su danas posvćenost svojih organizacija potrazi za nestalim licima.

Pitanje nestalih pogađa mnoge porodice na Kosovu i regionu i rešavanje tog pitanja i dalje će biti prioritet Euleksa, izjavila je danas šefica misije Euleksa Aleksandra Papadopulo.

Ona je pružila podršku porodicama koje još čekaju da saznaju šta se desilo sa njihovim najbližima. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

"Iako je priroda procesa identifikacije osetljiva, komplikovana i dugotrajna, od vitalnog je značaja da se nastavi kako bi se pronašli odgovori o sudbini nestalih", rekla je Aleksandra Papadopulo.

Ona je dodala da Euleks doprinosi traženju nestalih na Kosovu sa timom forenzičkih stručnjaka koji rade sa Institutom za sudsku medicine u Ministarstvu pravde Kosova, podsetivši je paralelno tokom ovih godina Euleks obučavao lokalni tim da sprovodi procene i ekshumacije na terenu.

"Euleks je ovde da pomogne kosovskim institucijama da pronađu nestale osobe u okviru naših postojećih sredstava i sposobnosti. I dok god smo ovde, nećemo da od toga odustanemo", rekla je Papadopulo.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šef UNMIK-a, Zahir Tanin istakao da su misli njega i njegove organizacije sa porodicama i prijateljima nestalih lica na Kosovu, saopšteno je iz Unmika.

"Porodice imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim bližnjim. To je osnovno ljudsko pravo,", rekao je Tanin.

Kako se navodi 1.658 lica još uvek se vodi kao nestalo usled konflikta na Kosovu, u periodu od 1998 do 1999. godine.

Potvrđujući posvećenost UN-a da podrži potragu za nestalim licima, Tanin je rekao da će UNMIK nastaviti da podržava radnu grupu o nestalim licima kao i da pomaže porodicama nestalih lica, naročito finansiranjem Resursnog centra za nestala lica u Prištini, tokom naredne godine.

"Mi pohvaljujemo i ohrabrujemo napore onih koji zajedno rade kako bi se otkrila sudbina nestalih lica," rekao je Tanin u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.