Sporazum Kosova i EULEKS-a obećava rezultate protiv organizovanog kriminala

Izvor: Southeast European Times, 22.Jul.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum Kosova i EULEKS-a obećava rezultate protiv organizovanog kriminala

Zvaničnici kažu da će nova vlada pomoći zajedničke istražne aktivnosti i operacije.

22/07/2013

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 22.7.2013.

Očekuje se da će tehnički sporazum o razmeni obaveštajnih podataka između kosovskih agencija za sprovođenje zakona i EULEKS-a, potpisan prošlog meseca, unaprediti nastojanja za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije, kažu zvaničnici.

„Sporazum omogućava >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << bezbednu, pouzdanu i efikasnu razmenu strateških i operativnih informacija i obaveštajnih podataka o kriminalu neophodnih za sprečavanje, otkrivanje i istragu teških krivičnih dela“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.

Zvaničnici EULEKS-a potvrdili su značaj jačanja saradnje.

„Dok EULEKS i istražitelji kosovske policije zajedno istražuju sve više slučajeva, ovaj sporazum će omogućiti razmenu obaveštajnih podataka, što će produbiti saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih kriminalnih radnji na Kosovu“, rekao je šef EULEKS-a Bernd Borhardt.

Sporazum će takođe ojačati odnose Kosova sa agencijama EU za sprovođenje zakona, kaže Roksana Ćari, glavna portparolka kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova.

„Olakšaće komunikaciju sa Interpolom i Evropolom, a i jedan je od kriterijuma za ostvarivanje liberalizacije viznog režima“, rekla je Ćari za SETimes.

Kosovo i EULEKS ranije nisu redovno razmenjivali informacije. Ćari objašnjava da će se informacije sada razmenjivati na redovnoj osnovi. „Istovremeno, to će unaprediti imidž kosovskih institucija koje se bave sprovođenjem zakona.“

S obzirom da Kosovo nije član Interpola i Evropola, saradnja sa EULEKS-om posmatra se kao važna za efektivnost operacija lokalnih agencija za sprovođenje zakona.

„Sporazum ... treba da posluži za povećanje efikasnosti protiv svih vidova kriminala na Kosovu“, rekao je Betim Musliju sa Kosovskog pravnog instituta u Prištini u izjavi za SETimes.

Eksperti kažu da očekuju da sporazum bude fokusiran na nastojanja za sprečavanje, otkrivanje i smanjenje krijumčarenja ljudi, narkotika i oružja, kao i finansijskih krivičnih dela i korupcije na visokom nivou.

„Za tužilaštvo je dobrodošao svaki sporazum čija je namera da spreči, otkrije i smanji stopu kriminala na Kosovu“, rekla je portparolka kosovskog državnog tužilaštva Liridona Kozmaći za SETimes.

Da li će sporazum Kosova i EULEKS-a unaprediti napore za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.