Izvor: TvojPortal.com, 13.Sep.2012, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokajnik prepoznaje žrtve

Tvoj portal  Klanica u kojoj su pripadnici OVK vadili organe bila u selu Kuma na severu Albanije. Ibraj: Škola u kojoj su vadili srce nalazi se u blizini Kuksa. Tu je i jezero gde su bacali tela ubijenih Srba
UPRKOS nemuštim reakcijama specijalnog tima Euleksa posle javnog priznanja pripadnika OVK da je rasporio otetog srpskog mladića i izvadio mu srce, koje je kasnije prodato Turcima, istraga nije stala.


Teroristi >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Hašima Tačija nisu opraštali „grehe“ ni sunarodnicima
Klanicu u kojoj se dogodio krvavi zločin odmah je locirao član Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Muharem Ibraj, kome su tokom rata ubijena tri brata, dva bratanca i sin. Svi su pronađeni u blizni albanske granice posle rata, sem jednog brata. Nije smeo, međutim, da ih sahrani na Kosovu zato što mu stalno prete.
- Ta škola sa dve-tri prostorije i malom pomoćnom zgradom koju je opisao svedok-saradnik, nalazi se u mestu Kuma kod Kuksa - otkriva, za "Novosti", Ibraj. - U blizini su i jezero Siurza, kao i šuma koju je pomenuo. U blizini je mesto Bajram Curi, u kom su se nalazili logor OVK i glavni štab. Imali smo saznanja da su tamo zakopana tela, ali nikada nismo smeli da odemo. Kad idemo na sever Albanije, to činimo samo noću.
Predstavnici ovog udruženja u Beogradu već spremaju fotografije sa podacima o 521 osobi nestaloj na KiM čija se sudbina još ne zna. Odmah će ih predati Tužilaštvu za ratne zločine, a ono, nadaju se, pokajniku OVK, kako bi identifikovao mladića koga je ubio.
- Nadamo se da će moći da ga prepozna - kaže predsednica Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba na KiM Nataša Šćepanović. - Jer se, od 521 nestalog, za 300 sumnja da su odvedeni na sever Albanije. Mi zasada ne možemo da pretpostavimo ko bi on mogao da bude pošto su sposobni, mladi i zdravi muškarci masovno kidnapovani i odvođeni tokom 1998. godine. OVK je počela kidnapovanja u Drenici, pa je prešla na Metohiju. U Opteruši je oteta cela familija Kostića, svako od njih 14 mogao bi da bude taj mladić! Pored toga, do sada smo dobili više stotina izveštaja o ekshumacijama, a nijedno telo nismo sahranili celo! Mnogi su ljudi sahranili po jednu kost. Neki samo smrskanu lobanju. I ko onda može da nam kaže da nije bilo trgovine ljudskim organima na KiM?
Šćepanovićeva kaže da su neki ostaci bili toliko uništeni da ni DNK analiza nije mogla da se uradi. Rezultat toga su, prema njenim rečima, preko 400 tela koja u Prištini čekaju na identifikaciju zato što se uzorci krvi Srba i Albanaca koji još traže svoje nestale, ne poklapaju sa njihovim. A svi zločini su se, naglašava, događali pred očima međunarodne zajednice.
Šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da posle ovog snimka ne može da se stane. Prema njegovim rečima, zato postoje državni organi koji mogu da vode istrage i sudske procese, koji će sve dokumentovati i objasniti.
- Mislim da niko ne sumnja da ova država i hoće, i može, i sposobna je da uradi sve što treba - kaže, za "Novosti", Vulin. - I da će nam međunarodna zajednica odati priznanje koje zaslužujemo. Njima je u najvećem interesu da se sazna i rasvetli šta se dešavalo. Jer, posle ovoga, udžbenici istorije će se pisati drugačije. Da li ubica pamti imena svojih žrtava, to ne znam. Ali, siguran sam da se ime tog mladića nalazi na spisku nestalih. I njegova porodica koja ga je čekala svih ovih 12 godina to sigurno zna.
U specijalnom timu Euleksa koji je formiran za ovu istragu, ne otkrivaju informaicije do kojih su došli.
- Šta smo i sa kim pričali i šta nameravamo da radimo, ne mogu da kažem - objašnjava portparol ovog tima Juri Las. - U pitanju je istraga koja traje, a naša politika je da javno ne otkrivamo informacije o istrazi, dokazima, kako smo do njih došli ili ko bi mogao da bude svedok. Tim proverava dokaze, ali je o sudskom procesu još rano govoriti.
Upitan da prokomentariše svedočenje zaštićenog svedoka, Las kaže da koja god informacija dođe njima, on će je proveravati "podjednako, temeljno i nezavisno".
- Mi smo definitivno predani da uradimo profesionalnu i temeljnu istragu i tragove ćemo pratiti gde god nas odvedu - kaže portparol specijalnog tima i dodaje: - Ono što mi tražimo bile bi međunarodne sudije koje su već na Kosovu ili, ako je moguće, specijalni sud koji bi bio formiran. Ali, o tome je još rano govoriti. Da bi dokaz imao svoju vrednost, mora da izdrži izazove koji će doći na sudu.

HAG: NAŠ MANDAT ISTEKAO
IAKO je šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić najavio da će o najnovijim saznanjima o trgovini organima otetih Srba razgovarati sa haškim tužiocem Seržom Bramercom, koji uskoro stiže u redovnu posetu, u Hagu kažu da se ta tema neće naći na dnevnom redu.
- Mi nemamo mandat za to - objašnjava Bramercov savetnik Frederik Svinen. - Poslednje optužnice podignute su 2004. godine, kada su stale i istrage. O trgovini organima je bilo malo dokaza koje nikako nismo mogli da povežemo sa tekućim slučajevima. Naše informacije smo već podelili sa nadležnima u Srbiji i u Euleksu, tako da više nemamo mandat za to pitanje.
Izvor:novosti.rs

Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.