Otkazivanje Prajda korak unazad

Izvor: B92, 06.Okt.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Otkazivanje Prajda korak unazad"

Strazbur -- Grupa poslanika PS SE ocenila da zabrana Parade ponosa predstavlja veliki korak unazad za Srbiju u pogledu demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona.

"Odluka Nacionalnog saveta bezbednosti da zabrani održavanje Parade ponosa u Beogradu u nedelju zbog pretnji ekstremističkih grupa nasiljem predstavlja veliki korak unazad za demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona u Srbiji", navedeno je u pisanoj deklaraciji koju je potpisao 21 poslanik Parlamentarne skupštine Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evrope.

"Pozivamo srpske vlasti da preduzmu sve nužne mere kako bi ubuduće obezbedile poštovanje prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transeksualaca na slobodu okupljanja i izražavanja, kao i da obezbede da kažnjeni budu oni koji prete ili sprovode nasilje, a ne oni koji žele da koriste svoja legitimna prava", poručili su evropski parlamentarci.

Grupa poslanika je, takođe, pozvala srpske vlasti da sprovedu sveobuhvatne mere kako bi smanjile visok nivo homofobije i transfobije u srpskom društvu, u skladu s preporukama Saveta Evrope za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne opredeljenosti.

Deklaraciju, koja je objavljena na sajtu SE u sredu, potpisao je 21 poslanik iz Švedske, Islanda, Luksemburga, Belgije, Velike Britanije, Nemačke, Mađarske, Irske i Norveške.

Danas i o Kosovu

Inače, u Parlamentarnoj skupština SE danas će se održati hitna rasprava o političkoj situaciji na Balkanu na osnovu izveštaja Bjerna von Sidova iz Švedske.

U nacrtu rezolucije, stanovnici severa Kosova pozivaju se na uzdržanost i saradnju sa Kforom i Euleksom i traži se hitna i objektivna istraga incidenta na administrativnom prelazu Jarinje.

PS SE, prema predloženom tekstu, poziva Beograd i Prištinu da nastave dijalog uz posredovanje Evropske unije i pronađu mirno rešenje za sever Kosova kako ne bi ostao "crna rupa" na Zapadnom Balkanu i izvan kontrole obeju strana.

Delegacija Srbije u PS SE uložila je nekoliko amandmana na nacrt te rezolucije, rekao je agenciji Beta šef delegacije Dragoljub Mićunović.

Pored situacije na Kosovu, PS SE razmotriće i situaciju u BiH i u Albaniji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.