Savet Evrope poziva na uzdržanost

Izvor: RTS, 05.Okt.2011, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope poziva na uzdržanost

Parlamentarna skupština Saveta Evrope poziva stanovnike severa Kosova na uzdržanost i saradnju sa Kforom i Euleksom i traži hitnu i objektivnu istragu incidenta na administrativnom prelazu Jarinje, piše u nacrtu rezolucije objavljenom dan uoči zasedanja o situaciji na Balkanu.

U Nacrtu rezolucije objavljenom uoči sutrašnjeg zasedanja Parlamentarne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupštine Saveta Evrope o situaciji na Balkanu, stanovnici severa Kosmeta pozivaju se na uzdržanost i saradnju sa Kforom i Euleksom. Parlamentarna skupština traži hitnu i objektivnu istragu incidenta na administrativnom prelazu Jarinje.

U Nacrtu rezolucije izvestioca Bjern von Sidova, Beograd i Priština pozivaju se da nastave dijalog i pronađu mirno rešenje za sever Kosova kako ne bi ostao "crna rupa" na Zapadnom Balkanu i izvan kontrole obe strane.

Parlamentarna skupština održaće sutra hitnu raspravu o političkoj situaciji na Balkanu na osnovu izveštaja Von Sidova o razvoju situacije na severu Kosova i u BiH, kao i o nedavnim događajima u Albaniji gde je privedena kraju dugotrajna politička kriza.

U Nacrtu rezolucije ocenjuje se da nasilni sukobi na severu Kosova na administrativnim prelazima sa Srbijom blokiraju napredak u dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske unije.

Predloženim tekstom izražava se duboko žaljenje zbog najnovijeg nasilja prema pripadnicima Kfora i zahteva "hitna i objektivna istraga incidenta na administrativnom prelazu Jarinje" kada je iz vatrenog oružja pogođeno šest osoba.

Parlamentarna skupština poziva "narod severnog Kosova da deluje uzdržano i da sarađuje bez odlaganja i na konstruktivan način sa Kforom i Euleksom", a vlasti u Prištini da "pozitivno odgovore" na svaku legitimnu zabrinutost manjina u regionu.

Nastavak dijaloga neophodan

Vlasti u Beogradu i Prištini, kako piše dalje, pozivaju se da "nastave dijalog uz posredovanje EU o svim otvorenim pitanjima u duhu saradnje i pomirenja, uključujući situaciju na severu Kosova".

"Sve mora biti učinjeno da se obezbedi da sever Kosova ne ostane crna rupa na Zapadnom Balkanu izvan kontrole vlasti i Prištine i Beograda", navodi se u tekstu.

Zemlje članice Saveta Evrope pozivaju se da zahtevaju od vlasti Beograda i Prištine da traže mirno rešenje pitanja severnog Kosova, a Komitet ministara Saveta Evrope da razmotri slanje misije u region kako bi dijalog bio intenziviran, a tenzija prevaziđena.

"Prioriteti regionalnih i međunarodnih činilaca u regionu moraju ostati bezbednost, stabilnost, poštovanje ljudskih prava i integritet međunarodno priznatih granica i na Kosovu i u regionu", navodi se u saopštenju.

Kad je reč o BiH, ukazuje se na sve negativne posledice toga što nije formiran Savet ministara i izražava žaljenje što nisu sprovedene neophodne reforme za pripremu BiH za priključenje EU.

Politički lideri pozivaju se da bez odlaganja nađu rešenje za politički ćorsokak, čime se otvara perspektiva evropske integracije zemlje i unapređuje regionalna saradnja, piše u Nacrtu rezolucije. 

Vlasti BiH ponovo se pozivaju da neodložno sprovedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", kako bi manjine i ostali građani koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda, mogli da se kandiduju na izborima.

U Nacrtu rezolucije pozdravlja se činjenica da su lokalni izbori u Albaniji zvanično zaključeni i prima na znanje odluka opozicije o okončanju bojkota parlamenta.

Parlamentarna skupština poziva sve strane na jačanje dijaloga, rad u pravcu normalizacije političke situacije i na otpočinjanje političkog dijaloga o prioritetima i neophodnim reformama za evrointegraciju zemlje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PS SE: Odmah istražiti incident na Jarinju!

Izvor: S media, 05.Okt.2011

Parlamentarna skupština Saveta Evrope zahteva neodložnu i objektivnu istragu incidenta na Jarinju, kada je povređeno najmanje sedmoro Srba i četiri vojnika Kfora. ..Potrebno je odmah sprovesti istragu incidenta na kontrolnom punktu Jarinje, gde je u sukobu povređeno najmanje sedmoro Srba i četiri...

Nastavak na S media...

Savet Evrope raspravlja o Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2011, 01:14

Parlamentarna skupština Saveta Evrope raspravljaće danas o političkoj situaciji na Balkanu, sa posebnim osvrtom na zabranu održavanja Parade ponosa u Beogradu i širenje homofobije u Srbiji ali i na situaciju na severu Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

PS SE danas o političkoj situaciji na Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2011

STRAZBUR -..Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) održaće danas u Strazburu hitnu raspravu o političkoj situaciji na Balkanu na osnovu izveštaja Bjerna von Sidova iz Švedske...Uoči te rasprave, u Strazburu je juče objavljena deklaracija u kojoj se ocenjuje da zabranjivanje prošlonedeljne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.