Osniva se sud za zločine OVK

Izvor: EurActiv Srbija, 23.Apr.2014, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osniva se sud za zločine OVK

Skupština Kosova je 23. aprila usvojila predlog o produžetku mandata Euleksa do polovine 2016. i osnivanju specijalnog suda za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Taj sud će se baviti optužbama iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija koji je vodje OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu, pre svega sa trgovinom organima zarobljenih Srba i Albanaca. Inicijativa za osnivanje tog suda naišla je na otpor na Kosovu, ali je prihvaćena na insistiranje medjunarodne zajednice, pre svega EU i SAD. Sud će funkcionisati na Kosovu i van njega, sa medjunarodnim sudijama i osobljem.
Opširnije...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Poslanici pozdravljaju sud za OVK

Izvor: B92, 23.Apr.2014

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije saglasni su da je krajnje vreme da se utvrde zločini takozvane Oslobodilačke vojske Kosova nad Srbima na Kosovu i Metohiji...Oni veruju da će, i pored poteškoća i opstrukcija Albanaca koje se mogu očekivati u radu novog suda, uz pomoć međunarodne zajednice...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.