Novi šef Misije EULEX preuzeo dužnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2020, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi šef Misije EULEX preuzeo dužnost

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark preuzeo je danas dužnost kao novi šef Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu.

Njegov mandat trajaće do 14. juna, a na tom je mestu nasledio ambasadorku Aleksandru Papadopoulou, grčku diplomatkinju koja je svoj mandat na čelu EULEX-a završila prošlog jula.

"Radujem se ovom novom i izazovnom zadatku. Zalagaću se da EULEX ostane pouzdan partner svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kosovskim partnerima i prijateljima, koji našim dugogodišnjim partnerima u oblasti vladavine prava pruža opipljivu, pravovremenu i korisnu pomoć, kako bi postali još jači i sposobniji da nastave svoj evropski put", kazao je Wigemark.

Kao novi šef Misije EULEX Kosovo Wigemark će predvoditi podršku Misije relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog uplitanja i u potpunosti u skladu sa najboljim praksama EU, navedeno je u saopštenju EULEX-a.

Wigemark je danas imao priliku da se sastane sa ambasadorima zemalja članica EU na redovnom sastanku šefova misija EU, kojem predsedava specijalna predstavnica EU, a održaće i niz sastanaka sa kosovskim i međunarodnim visokim zvaničnicima i EULEX-ovim partnerima u institucijama vladavine prava.

Lars-Gunnar Wigemark je švedski diplomata. Rođen je 1960. u Geteborgu. Diplomirao je društvene nauke na Harvardu, a master u međunarodnom pravu i ekonomiji na Fletcher School of Law and Diplomacy. Služio je kao šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i kao specijalni predstavnik EU u BiH do avgusta 2019. Pre toga je bio ambasador EU za Pakistan. Osim švedskog govori još engleski, francuski, nemački, ruski i srpski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.