NOVI ŠAMAR ZA PRIŠTINU! Britanski diplomata poziva misiju EULEKS da zameni Kurtijeve specijalce na SEVERU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 21:42

NOVI ŠAMAR ZA PRIŠTINU! Britanski diplomata poziva misiju EULEKS da zameni Kurtijeve specijalce na SEVERU!

Neočekivani zaokret Londona.

Poverenje među zajednicama ne može se uspostaviti policijskom kontrolom jedne teritorije, kaže u intervjuu za Kossev ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abat i ističe da bi umesto specijalne policije na severu trebalo da bude više angažovan Euleks.

Kako je naveo, situacija na severu Kosova ga podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na Severnu Irsku, dodajući da, iako je britanska pozicija da specijalne jedinice treba da budu u mogućnosti da funkcionišu na severu, to se tiče samo određenih zadataka u kojima se treba uhvatiti u koštac sa kriminalom i švercom.

Zato se, umesto toga, zalaže za veće prisustvo Euleksa.

- KFOR ima ulogu, ali KFOR nije policija. Euleks ima ulogu, a možda je malo drsko kada britanski ambasador kaže da moramo da vidimo veće angažovanje Euleksa, Ali ja mislim da je to neophodno, jer mislim da je ovo prostor u kome je priroda rada policije veoma važna. Nije iznenađenje ni to da bi bilo bolje da policajci iz srpske zajednice nisu napustili posao prošlog novembra -  kazao je Abot.

Ocenjuje da se svi nalaze u vrlo teškim vremenima, i navodi da postoji ogromna doza osetljivosti, a svaka je zajednica na ivici.

Zato se posebno plaši, kako navodi "malih incidenata", jer nasumični haotični element u krizama proizvodi ogroman efekat, zbog čega je da svi pažljivo postupaju.

Zalaže se i za saradnju dve vlade i međunarodne zajednice, ali pre svega za komunikaciju sa Srbima na severu.

- U ovakvoj situaciji zaista moramo da se bliže primaknemo terenu i da čujemo zajednicu kakvu budućnost oni žele da imaju -  kaže Abot.

Navodi da je pitanje bezbednosti na severu - teško pitanje, prema kojem se treba odnositi i rešiti ga tako da se ljudi više ne povređuju, da nema rizika od ubijanja.

Međutim, kako kaže, očigledno su to rizici u kojima se trenutno živi.

- Postoji ogromna doza osetljivosti, a male stvari su stvarno važne. Mali incidenti, mali nesporazumi mogu da prouzrokuju ogroman efekat, a to je ono čega se ja stvarno plašim. Jer, ne možete sve da kontrolišete. Niti su svi akteri pod kontrolom. Postoji nasumični haotični element u svakom konfliktu, takvoj situaciji na kom god nivou. A osećam da smo sada u tom prostoru - kaže ambasador.

Konstatuje da se dolazi u situaciju u kojoj svako, ne samo da reaguje osetljivo, već zapravo skoro prestrašeno, dok svi veruju da pokušavaju nekako da sebe zaštite.

Kaže i da su događaji tokom poslednje godine bili “teški i frustrirajući”, te da je zauzet drugačiji pravac i zamah, onaj napredak postignut sa Ohridskim sporazumom, stvorio bi prostor u kojem bi se mogla rešavati mnoga različita pitanja.

- Nažalost, nismo u takvoj poziciji i moramo da priznamo da je jednostrana akcija kosovske vlade od 26. maja da nasilno postavi gradonačelnike u opštinske kancelarije promenila parametre ovog pitanja i na neki način otežala stvari. To ne znači nužno da su Kosovo i kosovska vlada destabilišući faktor u regionu. Ali, mislim da je ta akcija svakako destabilišuća u smislu odnosa unutar ove zajednice, ali i u širim zajednicama na Kosovu - rekao je Abot.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.