Kosovo: Hapšenja i protesti

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 24.Sep.2009, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Hapšenja i protesti

Novo Brdo, Priština -- Ispitivanje četvoro Srba sa Kosova koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine u toku je, saopštila je Misija EU na Kosovu.

Srbi sa područja opštine Novo Brdo organizovali su polučasovni protest, sa koga su poručili da njihovi sunarodnici, koje je uhapsio Euleks, nisu odgovorni za ratne zločine. Predsednik opštine Novo Brdo Stojan Stanojević je rekao da ovim okupljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbi žele da pokažu da se ne mire s odlukom Euleksa o hapšenju njihovih sugrađana.

On je kazao da su uhapšeni nevini i da tokom rata 1999. godine u Novom Brdu nije bilo sukoba niti napada na Albance, i pozvao je okupljene na mir i strpljenje.

Četiri osobe srpske nacionalnosti, osumnjičene za ratne zločine, uhapšene su jutros na području opštine Gnjilane. Peta osoba je privedena zbog "opstrukcije".

"Euleks policija je u saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom uhapsila četiri osobe srpske nacionalnosti, osumnjičene za ratne zločine", rekla je portparolka Euleksa Karin Limdal. Ona je dodala da je hapšenje obavljeno jutros na području Gnjilana.

"Hapšenje je naložio tužilac Euleksa pod čijom je to nadležnosti i istraga je u toku", rekla je ona.

Načelnik Kosovsko pomoravskog okruga Dragan Nikolić potvrdio je da su uhapšeni Svetlana Stojanović iz sela Bostane, zatim Dobrivoje Trajković, Slobodan i Srećko Martinović iz sela Plavica i Srđan Filić iz Jasenovika kod Novog Brda.

Euleks je akciju pretresa i hapšenja izveo jutros u 6:30 časova. U akciji, kako je Nikolić naveo, nisu učestvovali pripadnici kosovske policije.

Hapšenja zbog zločina iz 1999.

Euleks je potvrdio da su jutros u opštini Novo Brdo uhapšene četiri osobe srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su učestvovale u ratnim zločinima na Kosovu u aprilu 1999. godine.

Optužbe se odnose na navodni neljudski tretman, prekomernu patnju ili narušavanje telesnog integriteta ili zdravlja, primenu mera zastrašivanja i terora, i nezakonito hapšenje i zadržavanje, kaže se u saopštenju.

To hapšenje izazvalo je veliko uzemirenje kod Srba koji strahuju da mogu da uslede nove akcije Euleksa za koje je, kako kažu, dovoljna samo prijava Albanaca bez obzira da li se radi o stvarnoj krivici ili ne.

Stanojević je preneo okupljenima, gde je bilo oko 200 Srba, da je u kontaktu s predstavnicima Ministarstva Srbije za Kosovo i Metohiju, koje, u komunikaciji sa Euleksom, čini sve kako bi se razjasnio čitav slučaj.

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić izjavio je Tanjugu da je uhapšeno petoro Srba, među kojima i jedna žena, iz više sela u opštini Novo Brdo.

Prema njegovim rečima, uhapšeni su Svetlana Stojanović iz sela Bostane, Dobrivoje Trajković, Slobodan i Srećko Martinović iz sela Plavica i Srđan Filić iz Jasenovika kod Novog Brda.

Bogdanović: Euleks mora da predoči dokaze

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je danas od misije Euleksa da jasno predoči dokaze na osnovu kojih je uhapšeno četvoro Srba osumnjičenih za ratne zločine.

"Dosadašnja praksa pokazuje da su se Srbi hapsili i sumnjičili za ratne zločine od strane KPS-a i međunarodnih struktura na osnovu lažnih dojava, bez dokaza, a posle izvesnog vremena puštani na slobodu. Takva neosnovana hapšenja dolivala su samo ulje na vatru na ionako težak položaj Srba na Kosmetu, pojačavajući njihov osećaj straha, neizvesnosti i nesigurnosti", istakao je Bogdanović.

On je ukazao na to da nijedan zločin nad Srbima i drugim nealbancima od 1999. godine do danas nije rasvetljen i procesuiran, i podsetio na ubistva dece u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Gacku, ubistvo porodice Stolić i druge zločine, piše u saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Koštunica: Mera zastrašivanja

Hapšenje Srba u opštini Novo Brdo na Kosovu i Metohiji predstavlja meru zastrašivanja u cilju "stvaranje nezavisne države, koja bi etnički bila očišćena od Srba", ocenio je danas predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

"Samim tim, nameće se logičan zaključak da na Kosmetu funkcioniše selektivna pravda, zasnovana isljučivo na etničkom principu. Zato Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zahteva od Euleksa da se sa ovakom praksom prestane i u ovom slučaju predoče jasni dokazi i sumnje na osnovu kojih je izvršeno hapšenje", naveo je ministar.

Bogdanović je rekao da su se Vlada Srbije i "njegovo" ministarstvo uvek zalagali, i da će se zalagati, da svi koji su počinili ratne zločine budu privedeni pravdi i odgovaraju za svoja zlodela.

On je naveo da među stanovnicima Novog Brda postoje sumnje da je jutrošnje hapšenje najava za nove pritiske i to u srpskim sredinama u kojima treba da se osnuju nove opštine predviđene Ahtisarijevim planom.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ne želi da veruje u to, a na Euleksu je da preduzme sve neophodne korake i zaštiti srpsko stanovništvo u pokrajini, poručio je Boganović i dodao da će Ministarstvo pratiti situaciju i, zavisno od njenog razvoja, preduzeti odgovarajuće korake u saradnji sa ostalim državnim organima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.