Koha:  Barikade ostaju dok traje Skupština UN

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Barikade ostaju dok traje Skupština UN

Kfor i Euleks neće preduzeti ništa da uklone barikade na prelazima Jarinje i Brnjak dok traje Skupština UN, piše prištinski dnevni list "Koha Ditore".

Kfor i Euleks neće preduzeti ništa da uklone barikade na prelazima Jarinje i Brnjak dok se predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Hašim Tači ne vrate iz Njujorka, gde su otputovali na zasedanje Generalne skupštine UN, prenosi danas prištinski dnevnik "Koha Ditore".

- Neimenovani službeni izvori su rekli da su Kfor i Euleks, u konsultaciji sa kosovskim institucijama, odlučili da ne preduzimaju nijedan pokušaj da otklone prepreke na putevima sve dok kosovski lideri učestvuju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku - preneo je list.

Taj list dodaje da medjunarodni mehanizmi bezbednosti na Kosovu smatraju da uklanjanje barikada na putevima na severu, koje su podigli lokalni Srbi, nije samo medjunarodna stvar i obaveza.

Medjunarodna vojna i civilna misija smatraju da time treba da se pozabave i politički predstavnici Prištine i Beograda u Briselu, jer je sloboda kretanja na severu i političko pitanje.

Dnevnik Zeri navodi da je akcija prištinskih vlasti oko prelaza Jarinje i Brnjak, i podrška medjunarodnih snaga za tu akciju, poslala jasne poruke da neće biti odvajanja severa od ostatka Kosova i da će u postizanju rešenja za taj deo učestvovati i medjunarodna zajednica.

Kosovo: Srbi i dalje na barikadama

Kosovo: Kfor uklonio bodljikavu žicu na Brnjaku (VIDEO)

Redžepi: Kriminalci na barikadama

U članku se iznosi ideja da prelazno rešenje za sever može da bude takvo da vlast nemaju ni Srbi ni Albanci, već medjunarodna administracija koja bi balansirala i smirivala "varničenja" izmedju lokalne samouprave i centralne vlasti u Prištini, do postizanja konzensusa o statusu severa.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.