Kfor ponovo upozorio Srbe da se raziđu

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor ponovo upozorio Srbe da se raziđu

Kfor je u Jagnjenici uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi preprečili put ka Brnjaku pre oko mesec dana. Kod te barikade jutros oko 08.30 sati je zatišje, pošto je prethodno Kfor u više navrata upotrebio suzavac u nastojanju da rastera okupljene Srbe.

ZUBIN POTOK – Pripadnici Kfora zatražili su danas u 10.25 od Srba okupljenih na barikadi u mestu Jagnjenica da se raziđu i upozorili da će primeniti silu ukoliko oni ne uvaže taj zahtev.

Pripadnici Kfora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istovremeno su upotrebili takozvani „biber sprej”, pa je nekoliko građana zatražilo lekarsku pomoć.

Kfor je jutros na tom mestu započeo akciju uklanjanja barikade u vidu kamiona preprečenih na putu ka prelazu Brnjak.

Kfor je uklonio jedan od tri kamiona, koliko je bilo, ali su lokalni Srbije ranije danas dovezli još dva kamiona - jedan pun šljunka, a drugi balvana.

Na taj način su ojačali barikadu i istovremeno blokirali pripadnike Kfora i konvoj njihovih vozila.

Kfor je već upozoravao okupljene da se raziđu i takođe pretio da će upotrebiti silu ako se sami ne raziđu.

Kfor razvukao žicu iza barikade u Jagnjenici

ZUBIN POTOK – Vojnici nemačkog Kfora razvukli su danas posle 12 sati bodljikavu žicu iza barikada koje su postavljene u selu Jagnjenica kod Zubinog potoka.

Vojnici Kfora su danas u toku dana ponovili da je područje gde Srbi drže barikade zaštićena vojna zona, zahtevajući od njih da se raziđu.

Na ovim barikadama i dalje se nalaze Srbi, ali i vojnici Kfora koji su tu došli u ranim jutarnjim satima.

Situacija je mirna, a veliko negodovanje okupljenih Srba izazvalo je danas obraćanje jednog predstavnika Kfora preko razglasa, koji je na srpskom jeziku sa albanskim akcentom pozvao ljude da se raziđu. Tanjug

Euleks priveo, pa pustio nekoliko lica kod Brnjaka

PRIŠTINA – Euleks je saopštio da je u okviru današnje zajedničke operacije sa Kforom na severu Kosova priveo, pa pustio nekoliko lica kod prelaza Brnjak.

Euleks je takođe pozvao građane da ostanu mirni i da poštuju vladavinu prava.

„Euleks i Kfor su jutros otpočeli zajedničku operaciju u cilju ponovnog uspostavljanja slobode kretanja na severu Kosova. Barikade su uklonjene i postavljeni su kontrolni punktovi za proveru vozila i prepreke na putu”, navodi se u saopštenju Euleksa.

Ove akcije su, kako se prezicira, izvedene u blizini prelaza 31 (Brnjak) i u oblasti Zubinog Potoka, a cilj ove operacije je da se poboljša situacija vladavine prava u ovom delu Kosova.

Kako se ističe u saopštenju, Euleks je u blizini prelaza 31 nakratko priveo nekoliko pojedinaca, koji su kasnije pušteni, a pored toga desilo se nekoliko manjih incidenata.

„Euleks poziva građane da ostanu mirni i da poštuju vladavinu prava. To očekuju sve zemlje članice Evropske zajednice”, navedeno je u saopštenju.

Protestna šetnja u Gračanici

GRAČANICA – U Gračanici je danas organizovana protestna šetnja kojom žitelji centralnog dela Kosova i Metohije žele da izraze solidarnost sa Srbima na severu Kosmeta.

Cilj protestne šetnje je i pružanje podrške Vladi Srbije za rešavanje krize na severu Kosova i Metohije.

U šetnji učestvuje nekoliko hiljada Srba koji su na čelo kolone istakli veliki transparent sa natpisom „Kosovo je srce Srbije”.

Protestna šetnja organizovana je centralnom gračaničkom ulicom, na putu Priština - Gnjilane a okupljanje protiče bez incidenta.

----------------------------------------------------------------------

Kfor i Srbi na barikadama, Tadić zahteva uzdržanost

Kfor je rano jutros pokušao da obezbedi nesmetan prolaz svojim transportima za snabdevanje jedinica na administrativnom prelazu Brnjak, Srbi su na barikadama, a predsednik Boris Tadić zatražio je od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, dok od lokalnih lidera zahteva da odlučuju u vitalnom interesu građana, a ne stranaka.

Prema prelazu Jarinje nije bilo pokreta, niti aktivnosti trupa Kfora.

Kfor je u mestu Jagnjenica uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi preprečili put ka Brnjaku pre oko mesec dana, kako bi onemogućili prolaz jedinicama međunarodnih snaga.

Kod te barikade jutros oko 08.30 sati je zatišje, pošto je prethodno Kfor u više navrata upotrebio suzavac u nastojanju da rastera okupljene Srbe.

Na barikadi u mestu Zupče, takođe na putu prema Brnjaku, konvoj Kfora, koji je stigao rano jutros, nije preduzimao nikakve akcije, a okupljen je takođe veći broj Srba.

Barikadu na samom prelazu Brnjak zauzeli su francuski pripadnici Kfora, tako što su proširili bezbednosnu zonu oko baze na prelazu.

U Zubinom potoku danas, kako javljaju reporteri Tanjuga, neće raditi škole.

Na Jarinju, u opštini Leposavić, nema aktivnosti Kfora, a na barikadi ispred tog prelaza okupljaju se građani okolnih mesta zbog predostrožnosti i pripravnosti.

Na barikadi u Jagnjenici od 02.00 sati okupljeno je oko 150 Srba, među kojima je predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić, kao i aktivisti veklikih opozicionih stranaka.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je rano jutros od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na severu Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana.

„Zahtevam od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera da donose odluke koje se tiču isključivo vitalnih interesa građana i doprinose očuvanju naseg naroda na Kosovu, a ne interesima njihovih stranačkih šefova koji i ovo pitanje dnevno politički instrumentaliziju u svrhu nekih budućih izbora”, naglasio je predsednik Tadić u izjavi Tanjugu.

Predsednik Srbije je istakao da „građani ni po koju cenu ne smeju pribeći nasilnim reakcijama, jer one vode u sunovrat”.

„Država Srbija zahteva od svih činilaca striktno poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Plan u šest tačaka generalnog sekretara UN, koji definišu statusnu neutralnost međunarodnih institucija na Kosovu”, rekao je predsednik Tadić i dodao da je potrebno obezbezbediti nesmetano logističko snabdevanje međunarodnih misija.

Srbi sa još dva kamiona preprečili put u Jagnjenici

ZUBIN POTOK – Srbi iz Zubinog Potoka ojačali su jutros oko 09.15 sati sa još dva kamiona barikadu na putu u Jagnjenici, koju su pripadnici Kfora rano jutros delimično uklonili.

Kako javljaju izveštači Tanjuga, tu barikadu trenutno čine četiri kamiona, kojima su Srbi blokirali konvoj Kfora, koji je oko jutros oko 03.30 stigao na to mesto, a nešto pre 06.00 sati uklonio jedan od tri kamiona kojima je bio preprečen put.

U jednom od dovezenih kamiona su balvani, a u drugom šljunak.

Kfor je u akciji uklanjanja kamiona koristio suzavac kako bi rasterao okupljene građane okolnih mesta.

Posle toga se kordon pripadnika tih snaga povukao iza kamiona i sada su praktično blokirani, kao i ceo konvoj vozila kojima su stigli.

Na tom mestu od jutros je veliki broj Srba, a stigle su i novinarske ekipe.

Tanjug

--------------------------------------------------------------------

Povređeno osam vojnika Kfora prilikom uklanjanja barikada

PRIŠTINA – Osam vojnika Kfora je povređeno u akciji uklanjanja barikada koje su Srbi postavili na severu Kosova, saopštila je danas pres služba međunarodnih snaga.

U saopštenju se ne precizira intenzitet povreda, ali se pretpostavlja da su te povrede lakše povrede, jer se navodi da su vojnici povređeni od suzavca, dima i aparata za gašenje požara.

Pripadnici Kfora počeli su rano jutros da sprovode najavljenu akciju uklanjanja barikada na prelazu Brnjak, jer juče nije postignut sporazum međunarodnih snaga sa predstavnicima četiri srpske opštine na severu Kosova. Beta

--------------------------------------------------------------------

Nema dogovora, Kfor postavio ultimatum

Zamenik komandanta Johan Luis traži da se obezbedi sloboda kretanja za Kfor i Euleks, ali i za sve ostale predstavnike međunarodne zajednice. – Ovaj sastanak je miniran, a nečija je namera da se sever KiM nasilno integriše u sistem Prištine, kaže Radenko Nedeljković, načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga

Zubin Potok – Sastanak predstavnika Srba, čelnika lokalnih opština sa severa Kosova, kojem je prisustvovao i načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga, sa predstavnicima Kfora je „propao”, jer je zamenik komandanta Kfora za Kosmet Johan Luis ultimativno tražio od Srba da se na severu Kosova obezbedi sloboda kretanja za misiju Euleksa i za sve predstavnike međunarodne zajednice.

Johan Luis je sa Endijem Sparksom, zamenikom šefa Euleksa, i Robertom Sorensenom, zamenikom šefa Unmika, napustio sastanak pošto su saslušali predlog lidera Srba sa severa Kosova. Srbi su kazali da će omogućiti prolaz pripadnicima Kfora do administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje i baze Notingen hil zbog snabdevanja vojnika hranom, vodom i gorivom i zbog obavljanja redovnih smena.

Srbi su, kako su izjavili na konferenciji za novinare, „razočarani potezom Kfora”, barikade i dalje ostaju, a pitanje je da li će Kfor krenuti da nasilno uklanja barikade. Srpski predstavnici su potvrdili da će apelovati na građane da ostanu mirni.

Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok je, „iznenađen pristupom oficira Kfora”, posebno arogantnim nastupom da se dozvoli sloboda kretanja Euleksu, što Erhard Drevs, glavnokomandujući za Kosmet, nije tražio na prethodnom sastanku.

„Očigledno da je namera Kfora bila da minira dogovor, iako im je predočeno da je misija Euleksa glavni krivac za krizu na severu Kosova. Stiče se utisak da je namera ne samo Euleksa već i Kfora da se ovaj prostor okupira bez želje da se ispoštuju interesi Srba”, izjavio je Slaviša Ristić.

Ristić je takođe naveo da su predstavnici Srba „otvoreni za razgovor sa Euleksom, ali sudeći po nastupu zamenika komandanta Kfora do tog sastanka neće doći”.

„Razočarali smo se, jer naš predlog o razgovoru sa Euleksom nisu ni uzeli u razmatranje već su naprasno napustili sastanak koji je trajao više od sat i po”, dodao je on.

Načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković je podvukao da Srbi ne žele sukob sa Kforom ali da traže da se vojna misija vrati izvornom mandatu i nastavi partnerske odnose, koji su u poslednje vreme poljuljani.

„Ovaj sastanak je miniran od strane Kfora, a nečija je namera da se sever nasilno integriše u sistem Prištine. Ukoliko Kfor krene silom oni će biti odgovorni za posledice”, naveo je Nedeljković i dodao da će u razgovoru sa građanima zahtevati da budu mirni.

I predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, Leposavića – Branko Ninić i Kosovske Mitrovice – Krstimir Pantić „razočarani su ponašanjem Kfora, čiji se predstavnik”, kako je kazao Pantić „arogantno i neprimereno ponašao za jednog oficira”, složili su se da je Kfor samo došao s namerom da ultimativno zatraži od Srba prolaz misije EU „koja se od 25. jula netragom izgubila sa teritorije severa Kosova”. Sva trojica su okupljenim novinarima kazali da je Kforu obezbeđena sloboda kretanja ali da „Srbi neće pristati na ultimatum”.

Predsednici opština su najavili za danas sastanak sa šefovima odborničkih grupa, naglašavajući da barikade na magistralnim putevima koji vode do administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje ostaju.

B. Radomirović

objavljeno: 20.10.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.