Kapusela o radu Euleksa: Opšta slika je sistematski neuspeh

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapusela o radu Euleksa: Opšta slika je sistematski neuspeh

Opšta slika u radu Euleksa je - sistematski neuspeh, izjavio je Andrea Lorenco Kapusela, koji je na Kosovu radio kao šef međunarodne kontrole.

On je, u intervjuu za nemački Radio "Dojče vele", ukazao da je EU izdvojila 1,5 milijardi dolara za Euleks, najveću civilnu misiju koju je EU ikada organizovala, koji je imao tri puta više osoblja nego bilo koja druga misija.

"Euleks je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zastava spoljne evropske politike. Ali iako je Kosovo dobilo pomoć od jedne veoma važne misije evropske spoljne politike na polju uspostavljanja pravne države, i kontrole nad korupcijom, danas je stanje, 10 godina kasnije, gore nego u ostalim balkanskim državama, koje nisu imale takvu pomoć. Ovo je najbolji pokazatelj neuspeha", ocenio je Kapusela.

On se pritom pozvao na dva indikatora, među onima koje je objavila Svetska banka - kvalitet pravne države i kontrola korupcije.

"Ako se pogledaju za prve godine, kako je išao Euleks na Kosovu i posle, vidi se da je pravna država usporila, da efikasnost nije rasla i da se kontrola korupcije pogoršala", istakao je Kapusela, dodajući da je, u istim periodima, drugde na Balkanu, pravna država malo poboljšala, kao i kontrola nad korupcijom.

Kapusela, autor knjige "Izgradnja države na Kosovu", kaže i da je problem što su kosovska politička i ekonomska elita u velikoj meri povezane sa kriminalnim elitama.

"Postoje zabrinutosti da su to krugovi koji podržavaju jedan drugoga. Tako da je veliki deo političkih elita umešan u korupciju i organizovani kriminal, a one su bile umešane i u ratne zločine, možda i tokom konfliktnih godina", rekao je Kapusela, te je poručio da "pasionirano sprovođenje vladavine prava" podrazumeva hapšenje i slanje pred sud važnih političkih figura i važnih biznismena.

On je dodao da postoji mnogo indikatora koji govore u prilog toga da je politička elita involvirana u korupciju i organizovani kriminal.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Rad Euleksa na Kosovu je sistematski neuspeh"

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jun.2018

Opšta slika u radu Euleksa je: sistematski neuspeh, izjavio je Andrea Lorenco Kapusela, koji je na Kosovu radio kao šef međunarodne kontrole...On je, u intervjuu za nemački Radio "Dojče vele", ukazao da je EU izdvojila 1,5 milijardi dolara za Euleks, najveću civilnu misiju koju je EU ikada organizovala,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.