Jeremić: Srbija spremna za saradnju sa Euleksom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija spremna za saradnju sa Euleksom

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić naveo je da je Srbija spremna za saradnju sa Euleksom, jer imaju zajedničku odgovornost da se posvete rešavanju niza praktičnih pitanja, uz poštovanje međusobnih crvenih linija.

U tekstu "Za mirnu i evropsku budućnost Kosova" objavljenom u grčkom tiražnom listu To Vima, Jeremić je naveo da u toj saradnji treba istaći ono što spaja, a ne "ono što bi moglo da razdvoji".

"Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budućnost zapadnog Balkana - strateški imperativ koji svi delimo - zavisi upravo od našeg uspeha", navodi se u tekstu.

Jeremić je podsetio na trodnevni "pogrom" hiljada srpskih civila i napad na desetine pravoslavnih hramova na Kosovu 17. marta 2004. godine.

"Između 17. i 19. marta 2004, više od 50.000 Albanaca učestvovalo je u orkestriranoj i organizovanoj kampanji koju su visoki međunarodni zvaničnici opisali kao 'etničko čišćenje'. Za manje od 72 sata, 35 crkava i manastira, od kojih mnogi potiču još iz 14. veka, nestalo je u plamenu", naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, samo nekoliko minuta nakon što je pogrom počeo, Albanci su autobusima razvezeni na više od 30 lokacija širom Kosova.

Srpski ministar je citirao navode organizacije Hjuman rajts voč iz izveštaja u julu 2004, u kom se navodi:"Velike grupe Albanaca su sa zastrašujućom efikasnošću čistile svoje sredine od svih preostalih znakova srpskog prisustva".

Jeremić je naveo i primer Đakovice, gde je u centru grada crkva u potpunosti uništena za nekoliko sati, a krajem prošle godine albanske gradske vlasti su na tom mestu otvorile park.

Prema njegovim rečima, to svedoči i o pokušaju da se izbriše svaki trag postojanja Srba i njihovih svetinja na Kosovu.

"Uprkos rečima Harija Holkerija, tadašnjeg šefa UNMIK-a, da ti dogadaji predstavljaju 'teške zločine protiv čovečanstva', tek je desetak Albanaca osuđeno za uništavanje srpskih svetinja. Danas, nijedan jedini počinilac nije iza rešetaka zbog paljenja neke crkve na Kosovu", naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, to je kontekst u kome su albanske vlasti jednostrano proglasile nezavisnost 17. februara 2008, kršeći međunarodno pravo.

"Srbija je odmah jasno rekla da nikad neće priznati taj čin i da će na pokušaj otcepljenja kosovskih Albanaca odgovoriti mirnim i diplomatskim putem", ocenio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija je istovremeno počela da sarađuje sa međunarodnom zajednicom na rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva u Pokrajini uz saglasnost Saveta bezbednosti UN.

Dodaje se da je Beograd uporedo sarađivao sa međunarodnom zajednicomm kako bi se obezbedila rekonstrukcija uprave UN na Kosovu i kako bi to odobrio Savet bezbednosti UN.

"Uz puno poštovanje Rezolucije 1244, postignuti dogovor je očuvao ukupnu nadležnost UN na Kosovu, istovremeno dajući veću operativnu ulogu EU misiji (Euleks)", naveo je Jeremić.

Ministar je izrazio nadu da će Euleksovo aktivno učešće u statusno neutralnoj administraciji Pokrajine dovesti do transparentnijeg i efikasnijeg rada policije i pravosuđa.

"U tom svetlu, smatramo da svi oni koji su učestvovali u najgorem mirnodopskom pogromu u Evropi od Drugog svetskog rata moraju da se nađu pred licem pravde", naveo je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.