Gabrijele Meuči novi šef Euleksa

Izvor: Blic, 10.Okt.2014, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gabrijele Meuči novi šef Euleksa

Italijan Gabrijele Meuči imenovan je za novog šefa Euleksa, saopštila je Misija EU na Kosovu. Meuči će 15. oktobra preuzeti dužnost od Berna Borharta, a mandat će mu trajati do 14. juna 2015. godine. Odluku o njegovom imenovanju doneo je Odbor EU za politiku i bezbednost.

Borhart je bio na čelu Euleksa od 1. februara 2013. Meuči je završio Pravni fakultet i Školu za diplomatiju i međunarodne odnose u Milanu, kao i kurs za diplomatiju na Univerzitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Bolonji.

U italijanskom Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1991. godine. Od 1995. do 1995. godine bio je konzul u Splitu, gde je sedište italijanske službe za pomoć za bivšu Jugoslaviju.

Potom je služio u Otavi i Tirani, od 2006. do 2009. bio je ambasador Italije u Crnoj Gori, a od 2009. do 2013. prvi savetnik u Berlinu.

Od januara ove godine bio je opunomoćeni ministar u direkciji Ministarstva spoljnih poslova za EU, odseku za italijansko predsedavanje.

Meuči govori engleski, francuski, nemački i srpski jezik. Glavna uloga Euleksa je da pruža pomoć i podršku kosovskim vlastima u oblasti vladavine prava, posebno kada je reč o policiji, pravosuđu i carini.

Misija je trenutno u procesu rekonfiguracije i prenošenja ključnih zadataka na lokalne vlasti i druge aktere EU, na osnovu odluke Evropskog saveta.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.