Euleks stigao na Jarinje i Brnjak

Izvor: RTS, 16.Sep.2011, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks stigao na Jarinje i Brnjak

Na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak sleteli su jutros transportni helikopteri, javljaju izveštači RTS-a. Srbi ojačavaju barikade. Blokirani putevi na nekoliko lokacija u opštinama Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok.

11.00 - Do prelaza Jarinje stigla grupa studenata iz Beograda, koji, kako kažu, žele da pruže podršku Srbima na severu Kosova.

10.00 - Sa pripadnicima Euleksa na Brnjaku je i jedan carinik iz Prištine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbi iz KPS-a napustili prelaz Brnjak.

9.15 - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi tvrdi da su na prelazima od jutros pripadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

08.57 - Na admininistrativni prelaz Brnjak stigao helikopter, ali se ne zna ko je u njemu, javlja izveštač RTS-a.  

Na administrativnom prelazu Jarinje, nešto pre osam časova, pojavili su se pripadnici Euleksa, javio je izveštač RTS-a sa mesta događaja. Sletela su tri transportna helikoptera. Na prelaz, Brnjak, takođe su sletela tri helikoptera.

Državni sekretar za Ministarstvo za KiM Oliver Ivanović smatra da podrška međunarodne zajednice jednostranim potezima vodi njenoj kompromitaciji, naglasivši da to nije u skladu sa principima koje međunarodne misije trebaju da slede, a to je da budu statusno neutralne, bez obzira iz koje su zemlje.

UN, Kfor, NATO, Euleks i EU nisu priznale kosovsku nezavisnost i njihove misije bi se u skladu sa tim mogle ponašati i na terenu, rekao je Ivanović.

Na pitanje da li očekuje smirivanje situacije, Ivanović je odgovorio da je dan dug i da bi se više optimizma moglo pokazati po podne, do kada bi Srbi morali da ostanu na barikadama i ne pokažu nasilje koje bi omogućilo drugoj strani da opravda sve što je zamislila.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi tvrdi da su na prelazima od jutros pripadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

Redžepi je u izjavi Tanjugu naveo da je operacija izvedena nešto pre osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno sa pripadnicima Euleksa, na prelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze Kfora kod Leposavića.

Euleks će, naveo je Redžepi, obavljati operativni deo poslova na prelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu. Redžepi je rekao da je operacija izvršena bez problema.

Na prelazima i putnim pravcima na severu Pokrajine Srbi su se organizovali i postavili barikade kako bi sprečili preuzimanje prelaza. Kod prelaza Brnjak dodatno su ojačane barikade.

Građani opštine Leposavić jutros su došli u velikom broju na administrativni prelaz Jarinje. Oni su se okupili ispred bodljikave žice koju su pripadnici Kfora sinoć postavili zatvorivši ovaj prelaz.

Pripadnici Kfora obezbeđuju prelaz u punoj borbenoj opremi, a na bodljikavoj žici na dva jezika postavljena su upozorenja - "Kfor, Stop ili mi budemo pucali", kao i na engleskom "Stop, I will shoot".

Zaposleni u kosovsko-mitrovačkim preduzećima od jutros su, umesto na radnim mestima, na ulicama severnog dela tog grada, a najviše ih je u blizini glavnog mosta koji razdvaja severni srpski od južnog albanskog dela Kosovske Mitrovice. 

Oni mirnim protestom žele da poruče da neće prihvatiti nameru vlasti u Prištini da instalira kosovsku carinu na Brnjaku i Jarinju.

U Leposaviću su, umesto u školama, ispred hrama svetog Vasilija održani prvi časovi učenicima.

U Hramu Svetog Dimitrija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici partrijarh srpski Irinej i arhijereji SPC služio je jutarnju litirgiju.

Funkcioneri Srpske radikalne stranke nalaze se na administrativnom prelazu Jarinje. Ka Kosovu su se uputili i poslanici Srpske napredne stranke. 
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Redžepi: Preuzeti prelazi Brnjak i Jarinje

Izvor: Večernje novosti, 16.Sep.2011

Bajram Redžepi izjavio je da su na prelazima od jutros pirpadnici kosovske policije i carine kao i snage Euleksa. Srbi na barikadama. Za sada bez incidenata. Bogdanović: Danas nije dan "D"

Nastavak na Večernje novosti...

„Vazdušni desant“ na administrativne prelaze

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2011

16.09.2011. - KFOR prevezao "carinike i policiju Kosova"..09:30 - Takozvani ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi je upravo izjavio Tanjugu da su šiptarski „policajci i carinici" helikopterima KFOR-a prebačeni na admin. prelaze, i da su od jutros u „punoj kontroli" tih prelaza!..NA...

Nastavak na Vostok.rs...

Euleks i Albanci sleteli na Jarinje i Brnjak

Izvor: Mondo, 16.Sep.2011

Helikopterima Euleks dovezao svoje službenike na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak oko 8,20. Potom sleteli i helikopteri sa kosovskim službenicima, što u Euleksu ne žele da potvrde ili demantuju.

Nastavak na Mondo...

Na administrativne prelaze stigli kosovski carinici?

Izvor: TvojPortal.com, 16.Sep.2011

/bizlife.rs/ Na prelaze na severu Kosova jutros su helikopterima prebačeni pripadnici Euleks carine i policije, a na Brnjak su sa njima oko 9,30 stigli i po jedan pripadnik kosovske granične policije i carine, Albanci, javljaju izveštači Tanjuga, a zvaničnih potvrda iz Euleksa o tome nema.. . . . Portparol...

Nastavak na TvojPortal.com...

Euleks na Jarinju i Brnjaku

Izvor: RTS, 16.Sep.2011

Na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak jutros sleteli helikopteri sa pripadnicima Euleksa. Srbi ojačavaju barikade. Protesti u Kosovskoj Mitrovici. Blokirani putevi na nekoliko lokacija u opštinama Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok. ..13.45 - Srbi sa 10 kamiona šljunka blokirali...

Nastavak na RTS...

Na prelazima Euleks i kosovski carinici

Izvor: Mondo, 16.Sep.2011

Porptarol Euleksa potvrdio da se na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak osim pripadnika ove službe nalaze i pripadnici KPS i kosovski carinici među kojima ima i Srba i Albanaca. Srbi ojačavaju barikade.

Nastavak na Mondo...

EULEKS: PREUZELI SMO PRELAZE NA SEVERU KOSOVA

Izvor: Kurir, 16.Sep.2011

KOSOVSKA MITROVICA - Portparol Euleksa Nikolas Hoton potvrdio je da je ta misija EU preuzela danas nadležnosti na administrativnim prelazima na severu Kosova...Hoton je rako da se pored pripadnika Euleks policije i carine na prelazim nalaze i njihove lokalne kolege, i Srbi i Albanci, ali, kako je naglasio,...

Nastavak na Kurir...

Pacijenti iz Kosovske Mitrovice na zalihama hrane!

Izvor: S media, 16.Sep.2011

Kfor ne pristaje da preko administrativnih prelaza propusti ni vozila Hitne pomoći u kojima su životno ugroženi pacijenti. Zalihe hrane i goriva u zdravstvenim ustanovama su na izmaku, upozorava za S media portal upravnik Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica. ..Zbog blokada administrativnih prelaza...

Nastavak na S media...

Albanci na mostu napali Srbe kamenjem

Izvor: S media, 16.Sep.2011

Grupa Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice večeras je gadjala kamenjem Srbe koji su izručivali pesak i ojačavali blokade na mostu koji deli severni i južni deo grada, rekli su agenciji Beta očevici. ..Srbi su, kako tvrde očevici, uzvratili i posle kraćeg sukoba situacija se smirila. Na...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.