EULEX traži stranu pomoć u slučaju Medicus

Izvor: BKTV News, 08.Feb.2012, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EULEX traži stranu pomoć u slučaju Medicus

„Imamo nekoliko zahteva za pravnu pomoć u mnogim zemljama, uključujući i najvažnije, Rusiju, Izrael, Ukrajinu i Tursku, da se identifikuju i lociraju žrtve donatora kao hitno“, rekao je agenciji AFP, Specijalni tužilac Evropske unije, Džonatan Ratel.
U slučaju Medicus sedamoro njih je optuženo za trgovinu organima, koji su deo međunarodno organizovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kriminalnog prstena.
Među optuženima su bivši generalni sekretar Ministarstva zdravlja Kosova Iljir Rrecaj, poznati Prištinski urolog Lutfi Derviši, zatim turski lekar Jusuf Sonmez i izraelski državljanin Moše Harel.

Prema navodima optužnice, žrtve su regrutovane iz siromašnijih zemalja istočne Evrope i centralne Azije. Oni su obećali iznos od 15 hiljada evra za uzete organe, a oni koji su kupovali ove organe plaćali su i do 100 hiljada evra.
U optužnici se navodi, da oko 20 identifikovanih žrtava do sada nisu naplatili obećani iznos, a organi su im već uzeti.
Tužilac Džonatan Ratel kaže da se radi sa Sjedinjenim Državama, Kanadom, Nemačkom i Britanijom, da bi pronašli još žrtava.
„Mi intenzivno radimo sa svim ovim zemljama i koristimo sve što imamo, da se lociraju, identifikuju ove žrtve, kao i da svedoče o tome šta i kako se dešavalo“, rekao je Ratel.
Izvor: Zeri
http://getosrbija.wordpress.com/2012/02/08/eulex-trazi-stranu-pomoc-u-slucaju-medicus/
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.