EULEKS spreman da pomogne na severu Kosova i Metohije; Plenković pozvao na zdrav razum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 07:40

EULEKS spreman da pomogne na severu Kosova i Metohije; Plenković pozvao na zdrav razum

Šef Misije vladavine prava i zakona Evropske unije na Kosovu (EULEKS) Lars Gunar Vigemark izjavio je da je imao veoma koristan sastanak sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani u vezi sa aktuelnom situacijom na prelazima Jarinje i Brnjak na severu KiM.

"Sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa predsednicom Vjosom Osmani je bio veoma koristan u vezi sa blokadama na dva zajednička prelaza između Kosova i Srbije", napisao je Vigemark na Tviteru.

"Euleks je rasporedio izviđačke timove na oba prelaza pre nedelju dana i spreman je da pomogne zajedno sa NATO i KFOR", poručio je on.

Plenković pozvao na zdrav razum

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je na zdrav razum i deeskalaciju na severu Kosova i Metohije.

On je to izjavio na pitanje novinara kako komentariše razvoj tenzija na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori, i ''ultimatum predsednika Srbije Aleksandra Vučića NATO-u'', prenela je Hina.

Plenković je novinarima posle sednice Predsedništva, Nacionalnog saveta i saborskog Kluba HDZ-a rekao da po tom pitanju Hrvatska uvek šalje poruke u cilju ''smirivanja tenzija i nedoprinošenju rastu napetosti''.

Hrvatski premijer je istakao da je Hrvatska sigurna zemlja i poručio kako "osluškujemo i imamo otvorene oči" na sve što se zbiva u susedstvu.

"Hrvatska je, kao što je i bila naša poruka pre godinu i tri meseca, sigurna zemlja. To je ono što je najvažnije i to se na kraju u najvećoj mogućoj meri reflektuje i na naš međunarodni položaj", rekao je Plenković novinarima upitan za komentar izveštaja Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) u kojem se navode ''opasnosti od jačanja velikosrpskog ekstremizma, jačanja radikalizma i sve češćih hakerskih napada''.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.