Izvor: S media, 29.Sep.2012, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Marnak: Sever Kosova najveći izazov za Euleks

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak izjavio je da je najveći izazov za njegovu misiju stanje na severu Kosova, ali da je misija EU spremna da i tamo sprovede vladavinu prava.

"Ono što je bitno, kada je reč o situaciji na severu Kosova, jeste da smo mi u stanju da poboljšamo vladavinu prava na tom prostoru u korist onih koji tamo žive", rekao je De Marnjak u intervjuu za agenciju Beta.

Šef Euleksa rekao je da je misija na severu Kosova, gde su Srbi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << većina stanovnika, prisutna na dva prelaza (Jarinje i Brnjak), radi u sudu u Mitrovici, kao i da pripadnici misije patroliraju tim područjem.

"Takodje, pokušavamo da sprovodimo istrage, ali priznajem da je to veoma teško i mogu da ponovim da je sloboda kretanja za Euleks i celu medjunarodnu zajednicu nešto što treba da bude stalno i bez ograničenja", rekao je De Marnjak.

Znamo za paralelne bezbednosne strukture

Šef Euleksa nije želeo da detaljnije govori o optužbama da na Kosovu još deluju srpske službe bezbednosti.

"Znamo da te strukture rade, da postoje paralelne strukture u mnogim oblastima, kao što su obrazovanje i bezbednost. Mislim da to pitanje treba razjasniti putem dijaloga, to se pitanje razmatra i ne želim mnogo da govorim o tome, videćemo kako će se to pitanje rešiti", rekao je De Marnjak.



Šef Euleksa je kazao da je potpuno ubedjen u sposobnost specijalnog tima koji se bavi istragom o navodnoj trgovini organima otetih kosovskih Srba, ali nije hteo detaljnije o tome da govori jer je istraga u toku.

De Marnjak nije želeo da komentariše ni pojavu svedoka Tužilaštva za ratne zločine Srbije koji je kazao da je kao pripadnik OVK lično izvadio srce jednom zarobljenom mladom Srbinu. "To ću ostaviti tužiocu", rekao je šef Euleksa.

"Ne znam šta tačno podrazumevate pod pojmom neutralno"

Prema njegovim rečima, mandat misije je nedavno produžen do juna 2014. godine i sada se, u saradnji sa Briselom, radi na reviziji misije kako bi ona "prilagodila svoj mandat realnosti i okolnostima na Kosovu".

Povodom incidenata na Kosovu u kojima su Srbi žrtve, De Marnjak je kazao da ih Euleks pažljivo prati jer je to "pitanje bezbednosti Srba na Kosovu i pitanje percepcije javnog mnjenja o tome šta se dešava s njima".

"Mislim da se tokom godina situacija znatno poboljšala, ja sam na Kosovu skoro sedam godina i sada vidim da ljudi putuju slobodnije i više u raznim delovima Kosova. Situacija nije savršena, ali se poboljšala. Kada razgovaram s predstavnicima kosovskih institucija redovno insistiram da treba da urade više na bezbednosti za sve zajednice, ne samo srpsku", rekao je De Marnjak.

Na česte primedbe iz Beograda da Euleks ne deluje statusno neutralno, on je kazao: "Ne znam šta tačno podrazumevate pod pojmom neutralno - mi sada imamo obnovljen mandat i pokušavamo što bolje da ga sprovedemo. Taj mandat obuhvata i razvoj vladavine prava na severu Kosova. Ako me pitate da li neutralni status ne podrazumeva vladavinu prava na severu, ja kažem da je mora biti".

(Beta, Foto: Beta, AP)
Pogledaj vesti o: Eulex,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.