Dačić i Tači danas sa Ešton o prelazima

Izvor: Mondo, 04.Dec.2012, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Tači danas sa Ešton o prelazima

Beograd će u Briselu nastsojati da dobije rešenje o prelaziam tako da o njima brine Euleks, a ne kosovska carina i policija.

Sastanak predsednika srpske i kosovske vlade, Ivice Dačića i Hašima Tačija, sa Ketrin Ešton će se nadovezati na razgovore vođene 19. oktobra i 7. novembra i biće prilika da se nastavi dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << o normalizaciji odnosa dve strane, saopšteno je u Briselu.

Šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević rekao je agenciji Beta da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine početi odvojenim susretima Dačića i Tačija sa Ketrin Ešton, da bi potom došlo i do trojnog susreta.

Pavićević je rekao da će tema sastanka biti i zahtev kosovskih Srba da mogu da koriste dokumenta Srbije i registarske tablice za vozila koje izdaje Srbija, kao uslovu da prihvate sporazum o integrisanom upravljanju prelazom/granicom (IBM).

"O tome će se razgovarati jer to pitanje zadire pod dogovor o slobodi kretanja. Mislim da će se u najskorije vreme razgovarati o tome da se reši probem dokumenata", kazao je Pavićević.

Cilj zajedničkog sastanka je da utvrdi do koje mere se sprovode postignuti dogovori, i to prvo IBM.

To je presudno jer će 10. decembra o mogućem utvrđivanju datuma početka pregovora o prijemu Srbije u EU razgovarati šefovi diplomatija EU, uz učešće Ešton, a za to je uslov normalizacija odnosa s Prištinom i, u prvom planu, primena dogovora o prelazima.

Šef tima Vlade Srbije Dejan Pavičević izjavio je da su radne grupe Beograda i Prištine tokom dijaloga o primeni sporazuma o integrisanom upravljanu prelazima (IBM) u ponedeljak postigle dogovor o carinskoj proceduri: roba neće biti carinjena na prelazima, već u carinarnicama dubini teritorije, na obe strane.

Povodom razogovara o prelaima, i uopšte "postavljanju granice" između centralne Srbije i Kosova danas se na Jarinju okupljaju Srbi iz severnokosovskih opština u znak protesta.

(Beta, foto: Beta/Marko Rupena)
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Dačić i Tači danas sa Ešton o prelazima

Izvor: Cafe.ba, 04.Dec.2012

Beograd će u Briselu nastsojati da dobije rješenje o prelaziam tako da o njima brine Euleks, a ne kosovska carina i policija.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.