Otvorena izložba novosadskog slikara Janoša Tarka u Fabrici

Izvor: Svet, 14.Okt.2015, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba novosadskog slikara Janoša Tarka u Fabrici

U kultnom novosadskom umetničkom prostoru Fabrika u Kineskoj četvrti u petak je otvorena samostalna izložba novosadskog akademskog slikara Janoša Tarka (1980) “Klovnovi u nama”.

Janoš Tarko (János Tarkó)
Tarko je prošao dug put od provokativne faze sa grotesknim likovima koji su pokazivali naličje ljudske prirode do sadašnje, koja sa prošlom ima zajedničko neobične figuracije i snažnu paletu boja, ali je sve sada prilično “pitomije”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Izložbi je prethdoilo čitanje poezije a nastavio se muzički program.


Evo šta Tarko kaže o svojoj izložbi:
“Često posmatram ljude i veoma sam kritičan prema okolini i prema sebi. Osećam poglede, čujem mirise, primećujem neprimetne situacije, kao živa kamera sa ekstra osetljivim usisivačima emocija. Preispitujem razne situacije, dogadjaje i moj odnos prema njima. Negativni i pozitivni utisci se sažimaju u meni i iz svog tog vrtloga osećanja i realnosti nastaju moja dela. Kroz svoje slike često opisujem razne momente i pojmove, ironično i tragikomično kao što život i jeste.
Bića koja prikazujem su groteskna i nadrealna i deluju irracionalno ali su istovremeno i odraz apsurdnih ljudskih vrednosti i realnosti u kojoj živimo. Volim igru rečima i raznim izopačenim nazivima opisujem sve što postoji oko mene. Humor i smeh su esencijalni deo moje ličnosti i uživam u verbalnom oživljavanju predmeta i menjanju njihovog značenja. Po mom mišljenju svi smo mi klovnovi koji se pokoravaju fiktivnim vrednostima i kroz svoj život glume određene uloge, neki bolje, neki lošije. Ono što je iza maske svako već zna za sebe. Možda je to i jedini način da se izborimo sa svim što se dešava u našim životima. Ovu izložbu želim da posvetim klovnovima u nama, nasmejanim – tužnim, dobrim – lošim, srećnim – nesrećnim… ljudima kakvi jesmo.”

Pogledajte slike sa izložbe i razmotrite da li se uklpaju u vašu viziju sveta i naravno, enterijera:
Da li sam zaljubljen?

Karma

Klovnovi u nama

Knjiga tišine

Prvi među zadnjima

Tajna

Vatreni dečko

Van Gogova stolica
Sve ovde prikazane slike su rađene u tehnici akril na platnu i variraju u dimenzijama od 60 cm do 150 cm po dužini ili širini, što znači da su prilično velike.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Izložba Janoša Tarka u Fabrici

Izvor: Lepota i zdravlje, 14.Okt.2015

U kultnom novosadskom umetničkom prostoru “Fabrika” u Kineskoj četvrti u petak je otvorena samostalna izložba akademskog slikara Janoša Tarka (1980) “Klovnovi u nama”. Tarko je prošao dug put od provokativne faze sa grotesknim likovima koji su pokazivali naličje ljudske prirode do sadašnje,...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.