Izložba Janoša Tarka u Fabrici

by | oktobar 14, 2015

U kultnom novosadskom umetničkom prostoru „Fabrika“ u Kineskoj četvrti u petak je otvorena samostalna izložba akademskog slikara Janoša Tarka (1980) “Klovnovi u nama”.

IMG_8817a

slikaTarko je prošao dug put od provokativne faze sa grotesknim likovima koji su pokazivali naličje ljudske prirode do sadašnje, koja sa prošlom ima zajedničko neobične figuracije i snažnu paletu boja, ali je sve sada prilično “pitomije”. Izložbi je prethdoilo čitanje poezije a nastavio se muzički program.

Članak se nastavlja posle reklama

Evo šta Tarko kaže o svojoj izložbi:

“Često posmatram ljude i veoma sam kritičan prema okolini i prema sebi. Osećam poglede, čujem mirise, primećujem neprimetne situacije, kao živa kamera sa ekstra osetljivim usisivačima emocija. Preispitujem razne situacije, dogadjaje i moj odnos prema njima. Negativni i pozitivni utisci se sažimaju u meni i iz svog tog vrtloga osećanja i realnosti nastaju moja dela. Kroz svoje slike često opisujem razne momente i pojmove, ironično i tragikomično kao što život i jeste“, kaže on.

IMG_8746a-505x336

Članak se nastavlja posle reklama

„Bića koja prikazujem su groteskna i nadrealna i deluju irracionalno ali su istovremeno i odraz apsurdnih ljudskih vrednosti i realnosti u kojoj živimo. Volim igru rečima i raznim izopačenim nazivima opisujem sve što postoji oko mene. Humor i smeh su esencijalni deo moje ličnosti i uživam u verbalnom oživljavanju predmeta i menjanju njihovog značenja. Po mom mišljenju svi smo mi klovnovi koji se pokoravaju fiktivnim vrednostima i kroz svoj život glume određene uloge, neki bolje, neki lošije. Ono što je iza maske svako već zna za sebe. Možda je to i jedini način da se izborimo sa svim što se dešava u našim životima. Ovu izložbu želim da posvetim klovnovima u nama, nasmejanim – tužnim, dobrim – lošim, srećnim – nesrećnim… ljudima kakvi jesmo”, objašnjava umetnik.

IMG_8621a-505x336

Članak se nastavlja posle reklama

12091298_1045334968841831_8700594928595906226_o-505x336

Pogledajte slike sa izložbe i razmotrite da li se uklapaju u vašu viziju sveta i naravno, enterijera:

Članak se nastavlja posle reklama

Sve ovde prikazane slike su rađene u tehnici akril na platnu i variraju u dimenzijama od 60 cm do 150 cm po dužini ili širini, što znači da su prilično velike.

Tekst: Žikica Milošević
Foto: Promo

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: