Odlična vest za žene koje ne žure sa rađanjem dece

Izvor: Svet, 23.Jun.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlična vest za žene koje ne žure sa rađanjem dece

Starije majke možda dobijaju zdraviju decu koja će biti i bolje obrazovana od dece koju su rodile žene u dvadesetima, pokazala je međunarodna studija. I majke tinejdžrke i one starije od 35 godina imaju nešto povećan rizik od prevremenog porođaja, a adolescentkinje će najverovatnije imati decu koja se sporije razvijaju i koja ne završe srednju školu, pokazala je ta studija.
“Starija majka možda je dobra za detetov razvoj ako je dobrostojeća i ako ne mora da se brine o velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << broju dece”, kaže vođa studije Karolina Fol, istraživačica s britanskog univerziteta u Sauthemptonu.
Fol i kolege proučili su šta se desilo sa 19.403 dece i uporedili godišta majki pri porođaju u pet zemalja s niskim i srednjim prihodima – Brazilu, Gvatemali i Indiji i na Filipinima i u Južnoafričkoj Republici.
Podaci za svaku zemlju prikupljani su u raznim razdobljima od 1969. do 1989. i to donekle različitim metodama, ali su postojali podaci o godištu majke, kao o podaci o detetu barem do druge godine.
Majke u istraživanju prosečno su bile stare 26 godina. Žene u Brazilu bile su najmlađe, 25,8 godina, a u Gvatemali najstarije – 27,2 godine. Deca majki do 19 godina imala su 20 do 30 posto veći rizik da se rode prerano i s malom porođajnom težinom, pokazala je studija. Ta deca su imala i 30 do 40 posto više šanse da zaostaju u razvoju s dve godine i da ne završe srednju školu.
Istraživači su ustanovili socioekonomski status majki na temelju obrazovanja, bračnog stanja, bogatstva, etničke pripadnosti i mesta stanovanja u gradu ili u selu. I kad su te faktore uključili, ostala je prednost starijeg majčinstva.

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odlična vest za žene koje ne žure sa rađanjem dece

Izvor: Scandal.rs, 23.Jun.2015

Starije majke možda dobijaju zdraviju decu koja će biti i bolje obrazovana od dece koju su rodile žene u dvadesetima, pokazala je međunarodna studija. I majke tinejdžrke i one starije od 35 godina imaju nešto povećan rizik od prevremenog porođaja, a adolescentkinje će najverovatnije imati decu...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.