Zvecka oružje: Nova trka u naoružanju, sporne ruske rakete

Izvor: B92, 10.Feb.2019, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvecka oružje: Nova trka u naoružanju, sporne ruske rakete

Berlin -- Ministar ekonomije Nemačke Peter Altmajer ne isključuje novu trku u naoružanju u slučaju raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

"Očekujem da će se Amerikanci i Rusi na kraju dogovoriti. Ali mislim da je pogrešno što neki isključuju ideju o ponovnom naoružavanju od samog početka. To bi oslabilo našu poziciju na pregovorima", rekao je Altmajer za "Velt am zontag".

Altmajer je naveo da će samo u slučaju da Evropljani i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Amerikanci pokažu svoju odlučnost i sposobnost da deluju u principu, Moskva biti spremna da uzme u obzir zabrinutost Zapada, prenosi Sputnik.

"Konkretno, ako na kraju želimo stvarno razoružanje, ne bi trebalo da unapred kategorički odbacujemo neku opciju", smatra on.

Ranije se nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas više puta zalagao protiv raspoređivanja novih raketa srednjeg dometa u Evropi.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u petak da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će, "ako se Rusija ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma u roku od šest meseci", sporazum biti raskinut. Saveznici u NATO-u podržali su odluku SAD, smatrajući da se Vašington odlučio na to kao odgovor na navodne "značajne rizike za evroatlantsku bezbednost" od ruskih krstarećih raketa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 2. februara da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu.

Šef države istakao je da Rusija nije dužna i neće se uvlačiti u skupu trku u naoružanju i dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju "ostaju na stolu, a vrata otvorena", ali da se nikakvi pregovori o ovom pitanju unapred ne iniciraju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.