Za dobro očuvanu slovenačku novčanicu može se dobiti 300 evra

Izvor: B92, 23.Maj.2022, 12:57

Za dobro očuvanu slovenačku novčanicu može se dobiti 300 evra

Slovenija je u evropsku monetarnu uniju ušla 2007. zamenivši svoju prvu nacionalnu valutu tolar evrom.

Sada neke stare novčanice iz vremena monetarne suverenosti dostižu značajnu vrednost na numizmatičkom tržištu.

Za dobro očuvanu novčanicu od 10.000 tolara, štampanu prvi put 1995, može se dobiti oko 300 evra, kazao je za slovenski infoportal N1 predsednik slovenskog numizmatičkog društva Urban Mate, prenosi Poslovni dnevnik.

Prilikom zamene tolara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u evre tu novčanicu s likom pisca Ivana Cankara dobijalo se 41,6 evra.

Nakon što je ukinula korišćenje starog jugoslavenog dinara u jesen 1991, Slovenija je u opticaj bila pustila tzv. “vrednosne bonove” koji su se koristili manje od godine dana, a za neke dobro očuvane primerke danas se mogu dobiti iznosi koji desetak puta prelaze stvarnu vrednost iz vremena kad su se koristili, navode upućeni u numizmatičko tržište.

Prema podacima centralne banke, kod građana je, u novčanicama i kovancima, ostalo tolara u vrednosti oko 32 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ako imate ovu novčanicu iz Slovenije - možete da zaradite skoro prosečnu srpsku platu

Izvor: Kamatica.com, 23.Maj.2022

Slovenija je u Evropsku monetarnu uniju ušla 2007. godine zamenivši svoju prvu nacionalnu valutu tolar evrom, a sada neke stare novčanice iz vremena monetarne suverenosti dosežu značajnu vrednost na numizmatičkom tržištu..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.