Wall Street: Rekord S&P indeksa treći dan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Avg.2018, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Rekord S&P indeksa treći dan zaredom

NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, treći dan zaredom, kao i Nasdaq indeks, no trgovalo se oprezno jer ulagači dvoje trebaju li ostati na tržištu ili povući dio zarade nakon posljednjeg rasta cijena dionica.

Dow Jones ojačao je 14 bodova ili 0,06 posto, na 26.064 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 2.897 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 8.030 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa, treći >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dan zaredom, zahvaljuje se rastu cijena dionica u pet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše porasli nekretninski i tehnološki sektor.

Osjetnije je porastao i tehnološki sektor, pa je i Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

S druge strane, znatnije su pale cijene dionica u komunalnom, rudarskom i telekomunikacijskom sektoru.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se dogovoru o trgovini između SAD-a i Meksika dan prije, što je smanjilo zabrinutost ulagača u vezi trgovinskih tenzija između Washingtona i njegovih partnera.

Jučer su se pregovaračima iz Meksika i SAD-a u Washingtonu pridružili i pregovarači iz Kanade kako bi se pokušao postići trilateralni dogovor.

Dogovor između SAD-a i Meksika zamijenit će pakt o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan prije 24 godine, a sada se nastoji postići da i Kanada bude dio novog sporazuma.

Unatoč dobrim vijestima, ulagači su bili oprezni jer nisu sigurni trebaju li ′igrati′ na mogući nastavak zamaha tržišta ili povući dio zarade nakon rekordnih dosega indeksa.

„Ulagači nastoje dokučiti isplati li se ostati na tržištu ili bi trebalo povući zaradu s tržišta nakon njegova skoka uslijed posljednjih pozitivnih trgovinskih vijesti. Hoće li iduća vijest s trgovinskog fronta biti negativna? Trebaju li prodavati ili igrati na daljnji zamah tržišta? To trenutno muči ulagače", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Sukobi između SAD-a i njegovih najvećih trgovinskih partnera pritišću tržišta u većem dijelu ove godine, pa drže ulagače u neizvjesnosti unatoč stabilnom rastu američkog gospodarstva i odličnim poslovnim rezultatima kompanija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama jučer vlasnika zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,2 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks porastao je 0,52 posto, na 7.617 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 5.484 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,09 posto, na 12.527 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.