Wall Street: Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Jun.2017, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, pri čemu se tehnološki sektor oporavio nakon dva dana pada, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Dow Jones ojačao je 0,44 posto, na 21.328 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 posto, na 2.440 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 6.220 bodova.

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se, među ostalim, oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru. Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << što je u prethodna dva dana S&P indeks tog sektora potonuo 3,5 posto, jučer je ojačao 0,9 posto.

"Mislim da je pad tog sektora u prethodna dva dana bio više iz psiholoških nego iz fundamentalnih razloga, a sada vidimo da se neki ulagači vraćaju i ponovno kupuju dionice iz tog sektora. Fundamenti izgledaju dobro", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Od početka ove godine S&P 500 indeks porastao je 9 posto, a tehnološki je sektor predvodio. Stoga je pad tog sektora u prethodna dva dana izazvao špekulacije da se ulagači preusmjeravaju iz tog sektora u one koji su zaostajali po rastu, kao što su financijski i energetski.

Jučer je financijski sektor ojačao 0,4, a energetski 0,7 posto. Najviše su, ipak, porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, za 1,3 posto.

U utorak je započela i dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje, nakon kojega će predsjednica Feda Janet Yellen održati konferenciju za medije.

Očekuje se povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

No, ulagače više zanimaju kakve će biti poruke Feda o tome koliki su izgledi da će do kraja godine još jednom povećati kamate, kako je dosad planirao.

Analitičari nisu sigurni da bi gospodarstvo izdržalo taj teret, s obzirom da niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,59 posto, na 12.764 boda, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.261 bod. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,15 posto, na 7.500 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.