WSJ i Sitel nahvalili Srbiju

Izvor: B92, 06.Nov.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WSJ i Sitel nahvalili Srbiju

Njujork, Beograd -- Kompanija Sitel sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, jedna od najvećih svetskih firmi za pružanje usluga, otkriva Srbiju.

Kako piše njujorški ekonomski dnevnik "Vol Strit Džornal" (WSJ), kompanija koja ima oko 60.000 zaposlenih u SAD, Aziji i Južnoj Americi, puna je hvale za Srbiju u kojoj je nedavno otvorila svoju poslovnicu.

Džo Dojl, potpredsednik za globalni marketing, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izjavio za WSJ da je Sitel "impresioniran" onim što Srbija može da ponudi njegovim klijentima.

"Afinitet prema kulturi, prvoklasno znanje stranih jezika, razvijena infrastruktira u pogledu informacionih tehnologija i transporta i blizina Beograda ostalim evropskim prestonicama, ključni su pokretači dolaska u ovu zemlju", objasnio je Dojl.

Sitel, koji trenutno zapošljava 30-ak ljudi u Srbiji, ima mogućnosti da poveća broj radnika najmanje deset puta u narednih nekoliko kvartala, jer njegova kancelarija nudi posao za oko 360 službenika. "Ukoliko potražnja to zahteva, može se iznajmiti još kancelarijskog prostora", kazao je Dojl.

WSJ ocenjuje da su male šanse da će Srbija uskoro postati sila u iznajmljivanju radnika u stilu Indije, i pored toga što su plate u Srbiji niske, dok one menadžerske u Indiji rastu, ali Sitelov potez sluti na dobro za zemlju u kojoj vlada visoka stopa nezaposlenosti.

List smatra kako kompanije kao što je Sitel, mogu da doprinesu zaokretu u Srbiji i privuku poslovne mogućnosti, jer troškovi života i niske plate nude veliku prednost u odnosu na konkurenciju, pogotovo tokom sadašnje krize koja primorava mnoge američke i zapadnoevropske kompanije da smanje troškove i potraže jeftinije resurse.

"Prosečna mesečna plata u Srbiji iznosi 520 evra, što je samo jedan deo prosečne plate u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji ili Holandiji koje se nalaze pod sve većim pritiskom da svoja poslovanja prenesu u zemlje u kojima su operativni troškovi niži. Upravo bi Srbija mogla da bude jedno takvo mesto", piše WSJ.

Ugledni poslovni dnevnik prenosi i mišljenje britanske konsultantske firme PMR, kako "relativno niski troškovi zapošljavanja, čvrste veze sa zapadnim ekonomijama i sve veći broj fakultetski obrazovanih ljudi" čine Srbiju isplativim tržištem u koje vredi ulagati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Sitel" oduševljen Srbima jer znaju strane jezike

Izvor: Press, 06.Nov.2011

Kompanija „Sitel", sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, jedna od najvećih svetskih firmi za pružanje usluga, otkriva Srbiju, piše njujorški ekonomski dnevnik „Volstrit žurnal" (VSJ).

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.