Velika prekretnica: Evropska investiciona banka obustavlja finansiranje fosilnih goriva

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika prekretnica: Evropska investiciona banka obustavlja finansiranje fosilnih goriva

Frankfurt -- Evropska investiciona banka se počev od 2021. godine povlači iz finansiranja projekata korišćenja fosilnih goriva.

Na taj način postaće prva "klimatska banka" na svetu, a preduzetnici i kompanije koji posluju u toj oblasti ostaće uskraćeni za njena sredstva.

Aktivisti za zaštitu životne sredine su pozdravili to što će Evropska investiciona banka "zatvoriti česmu" gasu, nafti i uglju i opisali poduhvat kao važan doprinos cilju Evropske Unije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da 2050. dočeka ugljenično neutralna, prenosi Energetski portal.

"Klima predstavlja jedan od najznačajnijih političkih problema sadašnjice", rekao je predsednik banke Verner Hojer.

"Prestaćemo da finansiramo fosilna goriva i upustićemo se u ostvarivanje najambicioznije klimatske investicione strategije jedne javne finansijske ustanove", najavio je.

Zamenik predsednika Endrju Mekdovel je dodao da je u pitanju njihov prvi, verovatno najteži, ali svakako ne i poslednji, korak ka čistoj energetici.

Banka će okončati sve pozajmice za fosilna goriva i svoje buduće odluke o finansiranju oblikovaće prema postulatima Pariskog sporazuma o klimi. Nosioci energetskih projekata biće dužni da pokažu bankarima da su u mogućnosti da proizvedu jedan kilovat-čas energije, emitujući u atmosferu manje od 250 grama ugljen-dioksida.

Ovako će se "osloboditi" čak bilion evra za ulaganje u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i druge inovacije u polju smanjenja razornog uticaja na planetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.