Varufakis potvrdio: Grčka neće platiti MMF-u

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jun.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varufakis potvrdio: Grčka neće platiti MMF-u

ATENA - Grčki ministar financija Janis Varufakis potvrdio je da Grčka neće platiti ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 1,6 milijardi eura.

Posljednjih dana, grčki dužnoisnici u više su navrata upozoravali da Grčka neće imati novca za otplatu kredita ako se ne postigne dogovor s vjerovnicima o deblokadi 7,2 milijarde eura iz postojećeg paketa finacijske pomoći, koji je bio zamrznut dok su trajali pregovori oko uvjeta za nastavak financiranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Neplaćanje kredita približit će Grčku izlasku iz eurozone, ako ono dovede do toga da Europska središnja banka (ECB) prekine krizno financiranje o kojem ovise grčke banke, piše Reuters.

Vlada u Ateni svim se silama trudi uvjeriti turiste da kriza u bankarskom sektoru neće utjecati na njihov boravak u zemlji u kojoj turizam čini petinu BDP-a.

Grčkoj prijeti bankrot po cijelom dugu od 323 milijarde eura, što bi bio najveći stečaj države u povijesti. Grčka već ionako drži rekord po najvećem bankrotu među državama jer je 2012. godine tehnički bankrotirala i morala restrukturirati 138 milijardi dolara postojećih dugova. Tada su Grčkoj pomogli njezini partneri iz eurozone, no ovoga puta to se vjerojatno neće dogoditi, navodi CNNMoney.

Kako su propali pregovori između Grčke i njezinih kreditora o daljnjoj financijskoj pomoći i kako je Atena poručila da ne može u utorak MMF-u platiti ratu kredita od 1,6 milijardi eura, Grčka će vjerojatno bankrotirati 1. srpnja.

Grčka vlada najavila je raspisivanje referenduma 5. srpnja kako bi građani pokazali što misle o posljednjem prijedlogu EU-a i MMF-a o uvjetima međunarodne financijske pomoći.

Grčka je već 2012. tehničkim bankrotom nadmašila stečaj Argentine iz 2001. godine, kada je ta južnoamerička država bankrotirala s 95 milijardi dolara dugova. Stručnjaci kažu da bi ovaj bankrot Grčke mogao biti znatno gori.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka danas neće platiti ratu duga MMF-u

Izvor: Akter, 30.Jun.2015

Grčki ministar finansija Janis Varufakis potvrdio je da Grčka danas neće biti isplatitu dsopelu ratu otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu..Upitan o tome da li će Grčka do ponoći platiti 1,6 milijardi evra MMF-u, Varufakis je rekao "Ne!"...Govori se da premijer Aleksis Cipras pokušava da...

Nastavak na Akter...

Grčka dužnička kriza: Cipras čeka odgovor, a kreditori referendum

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jul.2015, 08:12

Grčka je nakon propuštanja roka za vraćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od milijardu i 600 miliona eura međunarodnim kreditorima ponudila novi prijedlog plana za nastavka finansijske pomoći...Kreditori, prije svega članice eurozone, međutim, ne žele nastaviti pregovore prije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.