(UŽIVO) Putin: Rusija se ponosi svojom sovjetskom prošlosti

Izvor: B92, 19.Dec.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(UŽIVO) Putin: Rusija se ponosi svojom sovjetskom prošlosti

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin će danas održati veliku godišnju konferenciju za štampu, a prisustvuje čak 1.895 novinara.

Kako se očekuje, šef ruske države će sumirati rezultate 2019. godine i komentarisati brojna pitanja vezana za socijalno-ekonomsku situaciju (penzije, cene, inflaciju, promene u BDP-u itd), energetiku, spoljnu politiku (odnosi sa SAD, Ukrajinom, Evropskom unijom), kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regionalne probleme.

Putin je prošle godine odgovarao na pitanja novinara tri sata i 43 minuta, a godinu dana ranije je sa novinarima razgovarao tri sata i 40 minuta.

Ruski predsednik je prvu veliku konferenciju za štampu održao 2001. godine. Ona je trajala oko 90 minuta i njoj je prisustvovalo 500 novinara.

Putin je rekao da se Rusija ponosi svojom sovjetskom prošlosti i dostignućima iz tog perioda i samo je nastavila svoj razvoj posebno nakon 2000. godina

Kao prvo, 75 odsto proizvodnih pogona u prerađivačkoj industriji je izgrađeno od 2000-ih godina. Izgrađena su 3 nova aerodroma, 12 novih železničkih stanica. Udvostručen je broj autoputeva, sa 39.000 kilometara do 80.000 kilometara. Izgrađeno je osam novih blokova na atomskim centralama i počelo da se eksploatiše 600 novih naftnih i gasnih polja.

Drugi dobar primer je poljoprivreda, SSSR je uvozio pšenicu, dok je Rusija danas jedan od najvećih izvoznika u svetu, ispred SAD i Kanade, prenosi Sputnjik.

Sputnjik od 10 sati direktno prenosi godišnju veliku pres-konferenciju predsednika Rusije.

Govoreći o odnosima Rusije i Kine, Putin je rekao da između dve zemlje postoji izuzetan nivo poverenja i to je najvažnije i temelj je saradnje u svim oblastima, od ekonomije, preko kosmosa, do saobraćaja i visokih tehniologija i drugih.

Istakao je da jednopolarni svet više ne postoji i da je posle pada SSSP postojala iluzija o tome da tako nešto može da postoji.

"Ali, to je bila samo iluzija", rekao je Putin.

On je podsetio da je posle Drugog svetskog rata učešće SAD u svetskom BDP iznosila 50 odsto a danas je Kina ispred SAD.

Svet ne može da bude jednopolaran i u tome je velika uloga Rusije i Kine, dodao je on.

Putin je govorio i o sankcijama, navevši kao posledice gubitak radnih mesta. Ipak, kako kaže, postoje i plusevi, kao šo je razvoj poljoprivrede i vojne industrije.

Predsdnik Rusije rekao je i da je saglasan s tim da 31. decembar treba da bude slobodan dan.

"To je logično", rekao je Putin.

On je, međutim, dodao da ne bi trebalo donositi odluku u žurbi i zato će vlasti o tome razmisliti "na miru".

Ruski predsednik rekao je da se nada postizanju sporazuma o gasu sa Ukrajinom, da će Moskva tražiti rešenje koje je prihvatljivo za sve strane, uključujući Kijev, i poručio da će održati tranzit gasa preko te zemlje uprkos izgradnji drugih ruskih gasovoda u Evropi.

"Uprkos izgradnji gasne infrastrukture poput Severnog toka 1, Severnog toka 2, Turskog toka, sačuvaćemo tranzit gasa kroz Ukrajinu. Ne želimo da pogoršavamo situaciju u ukrajinskom energetskom sektoru ili da to koristimo da utičemo na situaciju u samoj Ukrajini", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Šef ruske države je, kako javlja agencija Tas s, takođe naveo da je Rusija spremna da isporučuje gas Ukrajini sa popustom.

"Bili bismo spremni da snabdevamo gasom Ukrajinu uz popust, kao što sam ranije rekao, od 20 do 25 odsto. To može da se uradi i tada bi bilo moguće smanjenje cene za krajnjeg potrošača, umesto povećanja koje vi (Ukrajina) planirate od 1. januara", naglasio je Putin.

"Mislim da ćemo doći do uslova. Uostalom, krećemo se ka tim sporazumima i nastojaćemo da ukrajinska strana bude zadovoljna tim aranžmanima", rekao je predsednik Rusije.

Sledeća runda trilateralnih pregovora o gasu, u kojima učestvuju Rusija, EU i Ukrajina, o uslovima tranzita ruskog gasa za Evropu preko ukrajinske teritorije za 2020. godinu treba da se održi u četvrtak u Berlinu, dodaje Tas s.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.