U tjednu pred i za 1. svibanj očekuju se solidni turistički rezultati

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Apr.2016, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U tjednu pred i za 1. svibanj očekuju se solidni turistički rezultati

ZAGREB - U tjednu pred praznik 1. svibnja u Hrvatsku će doći znatan broj turista, i to najviše iz Slovenije i Italije, a pred vikend i s drugih tržišta, pa se tih dana očekuju dobri turistički rezultati, procjenjuju turističke agencije.

"Turističke brojke na Jadranu ovog će tjedna, pred praznik 1. svibnja, biti jako zanimljive, pogotovo iz Slovenije i Italije iz kojih bi moglo doći nekoliko stotina tisuća turista, jer su u obje te zemlje ovih dana praznici koje će mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << povezati s prvosvibanjskim vikendom", procjenjuje direktor zagrebačkog Kompasa Ivan Pukšar.

Dodaje da će ti turisti boraviti u svim vrstama smještaja - hotelima, apartmanima, kampovima, privatnom smještaju i dr.

Napominjući kako će značajan broj njih doći organizirano preko agencija, ali i u individualnoj organizaciji, budu li vremenske prilike povoljne, Pukšar vjeruje da će, osim stranaca, na Jadranu biti i dosta domaćih turista, iako 1. svibanj pada u nedjelju i nema puno mogućnosti za popularno spajanje dana.

"Bez obzira na to, vjerujem da će se dosta domaćih turista uputiti na Jadran preko agencija ili u svoje objekte i u posjet rodbini, a neki će i u inozemstvo. Imamo nešto grupa domaćih turista koji kreću na put uglavnom u Italiju, najviše u Rim, ali i Španjolsku, u Madrid i Barcelonu, te u Lisabon i nešto u Atenu, dok primjerice London i Pariz čekaju bolje dane u svibnju", kaže Pukšar.

Po njegovim riječima, trenutno je, a moguće i na dulje vrijeme, najveći gubitnik Istanbul za kojeg skoro nema upita.

Pukšar, kao i predstavnici agencije Atlas, podsjećaju da početkom svibnja kreću prvi charteri niskotarifnih kompanija prema Hrvatskoj, pri čemu iz Atlasa ističu i dobar buking za vlastite kruzere i krstarenja po Jadranu.

O dobrim pokazateljima bukinga i potražnje govori i direktor pulske agencije Uniline te predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba poručujući da smo već duboko ušli u turističku predsezonu te da je normalno da su najave za 1. svibnja dobre, a još bolje za kraj svibnja zbog Tijelova.

U ovim mjesecima hrvatski turizam ne smije ovisiti o blagdanima ili vremenu nego prije svega brinuti o stvaranju motiva turističkih dolazaka u Hrvatsku, što agencije i rade, kaže Žgomba.

Znatno veći turistički promet krajem svibnja

Znatno veći turistički promet u oba smjera (strani dolasci u Hrvatsku i odlasci domaćih u inozemstvo) iz agencija očekuju krajem svibnja odnosno oko Tijelova, 26. svibnja (četvrtak), što će po Pukšarovoj ocjeni označiti početak glavne sezone.

"Brojna su putovanja dobrim dijelom koncentrirana na taj produženi vikend i već sada domaći turisti traže mjesto više u avionima i autobusima za europske gradove, a i domaći hoteli se dobro pune", kaže Pukšar.

On i Žgomba upozoravaju domaće turiste koji žele oko tog blagdana pa i ovoga ljeta provesti odmor na Jadranu, da što prije rezerviraju smještaj, jer već sada ima hotela u kojima nema slobodnog kreveta.

"Stranci pojačano bukiraju hrvatski Jadran i vjerojatno će ih ove godine biti rekordan broj, dobrim dijelom zbog zastoja bukinga u Turskoj. Stoga preporučamo rezerviranje ljetnog odmora najkasnije do polovice lipnja, odnosno već u svibnju, jer već sad je velik broj hotela gotovo rasprodao kapacitete za zadnji tjedan srpnja i kolovoz", iznosi Pukšar.

Naglašavajući da je za agencije to dosta zahtjevna situacija, dodaje da su već kontaktirali hotele na području sjeverne Italije (rivijera oko Venecije ) te da razmišljaju i o dodatnim kapacitetima za Grčku pa i Bugarsku, jer na Jadranu ne vide više puno prostora za rezervacije u špici sezone, pogotovo za termine od 15. srpnja do 25. kolovoza za koje je najveća navala.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.