U postupku za oduzimanje imovine 384 osumnjičena

Izvor: S media, 04.Sep.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U postupku za oduzimanje imovine 384 osumnjičena

Tokom prvih šest meseci primene Zakona o oduzimanju imovine pokrenuti su postupci za oduzimanje imovine stečene krivičnim delom protiv ukupno 384 osumnjičenih, a očekuje se da će zaplenom njihove imovine u državni budžet da se slije više od 100 miliona evra, izjavio je danas Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Pred redovnim sudovima pokrenuti su postupci za oduzimanje imovine protiv 260 osumnjičenih, dok je Specijalno tužilaštvo za organizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kriminal pokrenulo postuke protiv 124 osumnjičena, precizirao je Homen i dodao da se velike zaplene očekuju tek krajem meseca. On je naveo da su podneta četiri zahteva za trajno oduzimanje i 66 zahteva za privremeno oduzimanje dok su privremeno oduzete kuće Milorada Ulemeka Legije i osumnjičenog za trgovinu drogom Darka Ercega.

Pored Okružnog tužilaštva u Beogradu i Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, najviše finansijskih istraga za sad je pokrenulo Okružno tužilaštvo u Smederevu – 66, zatim u Leskovcu- 55, po 10 u Vranju i Subotici,naveo je Homen.

Na udaru Zakona nalaze se pored ostalih prihodi Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, bivšeg ministra zdravlja i vlasnika klinike “Ostrog” Milovana Bojića, bivšeg direktora mobtela Sretena Karića, kao i osumnjičenog za malverzacije sa vojnim penzijama i stanovima Gorana Mojovića i bivšeg direktora "Gradske čistoće Dragana Ignjatovića. Planirano je i pokretanje finansijske istrage protiv više osumnjičenih za malverzacije u vezi sa prodajom fudbalera u inostrane klubove, Dragana Dzajića, Vladimira Cvetkovića, Miloša Marinkovića i Zvezdana Terzića. Pored toga velika zaplena se očekuje od Novopazaraca Safeta Cucka i njegove supruge Nadice Stojković, optuženih za trgovinu ljudima i primoravanje na prostituciju, zatim od Saše Djordjevidja, takodje okrivljenog za trgovinu ljudima, kao i Slaviše Purića vlasnika “Intereksporta“, osumnjičenog za nezakonu eksploataciju i prodaju šljunka i peska iz Dunava i Save bez saglasnosti javnog preduzeća “Srbijavode“, bivšeg direktora EDB-a Branislava Uskokovića i mnogih drugih.

Državni sekretar je dodao da će država prvu oduzetu imovinu iskoristiti da nabavi savremenu opremu za istražne organe, tužilaštvo i posebnu jedinicu MUP koja vodi finansijske istrage, a deo novca biće uplaćen u budžet Srbije i iskorišćen za zbrinjavanje najugrožnijih gradjana. Homen je napomenuo da iako se radi o vrlo delikatnom poslu kada je reč o otkrivanju i proveri legalnosti nečije imovine nadležni nisu imali većih problema. Prema njegovim rečima problemi postoje u potragama za novcem na inostranim računima jer se na rezultate čeka i do godinu dana.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.