U dugove zbog nafte - kriza cena nije slična nijednoj drugoj u istoriji

Izvor: B92, 26.Apr.2020, 11:02

U dugove zbog nafte - kriza cena nije slična nijednoj drugoj u istoriji

Rijad -- Saudijska Arabija bi ove godine mogla da pozajmi čak 58 milijardi dolara kako bi pokrila minuse u budžetu uzrokovane padom cene nafte, izveštava Blumberg.

"Kraljevstvo je prošlo kroz slične krize u istoriji, možda čak i gore, i bilo je u stanju da ih prebrodi. Ova kriza nije izuzetak", rekao je saudijski ministar finansija Muhamed Al-Jadaan, prenosi Raša Tudej (Russia Today).

Ipak, većina ekonomskih analitičara primećuju da ova kriza cena nafte nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slična nijednoj drugoj u istoriji. Jedinstvena kombinacija viška ponude i pada potražnje od 30 posto u velikoj meri opterećuje ekonomije zavisne od nafte širom sveta, pa čak ni Saudijska Arabija nije izuzeta, piše SEEbiz.

Najveća svetska naftna kompanija Saudi Aramco razmatra prodaju od 10 milijardi dolara u delu svog gasovoda.

Brojne ekonomske analize kažu da se Saudijska Arabija sprema za neizbežni udarac.

U martu je vlada Kraljevine zatražila od državnih agencija da smanje svoj budžet za najmanje 20 posto, javio je Rojters.

To je bilo pre nego što je OPEK+ pristao na smanjenje od 9,7 miliona barela u nadi da će to pomoći cenama. Ipak, to se nije dogodilo.

Prema analitičaru investicione banke sa sedištem u Egiptu, saudijski deficit mogao bi se proširiti na 15 posto BDP-a, piše Blumberg.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPREMAJU SE ZA NEIZBEŽNI UDARAC Saudijska Arabija mogla bi da se zaduži 58 milijardi dolara

Izvor: Blic, 26.Apr.2020

Saudijska Arabija bi ove godine mogla da pozajmi čak 58 milijardi dolara kako bi pokrila minuse u budžetu uzrokovane padom cene nafte, javlja Blumberg.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.