U Crnoj Gori porasle i plate i cene

Izvor: B92, Beta, 18.Sep.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Crnoj Gori porasle i plate i cene

Podgorica -- Zarade i cene su u avgustu u Crnoj Gori nastavile rast, a industrijska proizvodnja pad, objavio je crnogorski statistički zavod Monstat.

Prosečna neto zarada u avgustu iznosila je 461 evro, što je 0,9 odsto više u odnosu na jul. S obzirom na to da su cene na mesečnom nivou porasle 1,1 odsto, proizilazi da su realna avgustovska primanja bila za 0,2 odsto manja, navodi se u izveštaju crnogorskih statističara.

Cene prevoza porasle su 9,4 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alkoholnih pića i duvana 2,4 , hrane i bezalkoholnih pića 0,5 odsto, dok su cene usluga iz kulture i rekreacije veće za 0,2 odsto, a stanovanja i zdravstva za po 0,1 odsto.

Nameštaj i oprema za stan pojeftinili su 1,2 odsto, a odeća i obuća 0,1 procenat, dok je isti nivo cena u odnosu na jul zadržan u obrazovanju, ugostiteljstvu, kao i komunikacijama. Cene goriva veće su za 18,9 odsto, a opravki i održavanja vozila za 4,6 procenata.

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori je u prvih osam meseci pala za 27,4 odsto u odnosu na isti period lane, dok je za 9,6 odsto niža u avgustu nego u julu. Sektor proizvodnje električne energije, gasa i vode je za osam meseci porastao za 12,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pad od 64,8 odsto zabeležen u rudarstvu i vađenju kamena, a 36 odsto u prerađivačkoj industriji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.